понеділок, 11 вересня 2017 р.

Професійний майданчик бібліотекарів Подільщини: радимось, плануємо, мріємо



8 вересня на Подільщині відбувся семінар-нарада бібліотечних працівників району, які зібралися в центральній районній бібліотеці після літньої перерви. За цей період накопичилось багато нагальних питань, які потребують колективного обговорення та вірних рішень.


Розпочала семінар директор ЦБС Світлана Дюгаєва, яка зупинилась на останніх змінах в бібліотечному законодавстві, розповіла про функції та задачі, які ставить перед собою новостворений Інститут української книги, висвітила питання щодо подальшого реформування галузі культури та бібліотечної справи взагалі.

Директор зупинилась і на нагальному питанні щодо комп'ютеризації бібліотечних закладів району, наголосивши, що сьогодні багато чого в цьому питанні залежить від самих бібліотекарів сільських закладів,  і відмітила, що завдяки власній наполегливості і зацікавленості фахівців сіл Малий Фонтан, Гидерим та селища Борщі громади цих сіл в цьому році вже отримують сучасні бібліотечні послуги, і є позитивним прикладом для інших.

На нараду завітала начальник відділу культури райдержадміністрації Ольга Шапран, яка повідомила про створення на базі нашого району однієї Куяльницької об'єднаної територіальної громади, яка передбачає і майбутню реорганізацію ЦБС.  Ольга Михайлівна зробила акцент на тому, що така модель громади для нас є позитивним моментом, і вона сподівається, що в такому разі будуть максимально збережені заклади культури.



З аналізом кількісних показників діяльності ЦБС за вісім місяців 2017 року виступила завідувачка методико-бібліографічного відділу Віра Фарфурак, познайомивши з результатами літнього моніторингу роботи бібліотек, та звернула увагу на виявлені недоліки.

Одним із головних питань семінару-наради стало підбиття підсумків конкурсу творчих робіт "Твої юні таланти, Подільщино" в рамках районного краєзнавчого огляду-конкурсу "Мій рідний край, моя земля". Бібліотекар-краєзнавець Надія Балабан підкреслила цьогорічний спад в географії учасників та детально розповіла про успішні роботи, що на 100 відсотків відповідають умовам конкурсу та є цікавими для місцевої громади.



Серед таких робіт - роботи бібліотекарів сіл Станіславка, Новоселівка, Липецьке, Малий Фонтан, Гидерим. Також прозвучали і рекомендації для виправлення недоліків у роботах інших учасників.
За традицією, на вересневому семінарі відбулось жеребкування учасників цьогорічного конкурсу-огляду "Бібліотечний батл (спаринг): бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику", який сприяє підвищенню професійних навиків з організації та проведення масових заходів. В 2017 році будуть змагатися такі бібліотечні "пари": Коси - Станіславка, Соболівка - Любомирка та Мурована - село Борщі. Впевнені, що на нас чекають цікаві перегони.

Велика увага була приділена на нараді і питанням з охорони праці та пожежної безпеки. Заступник директора Людмила Бензар провела черговий інструктаж для працівників бібліотечних закладів району щодо суворого дотримування правил пожежної безпеки в наступному опалювальному сезоні і зробила наголос на відповідальності за власну безпеку щодо обережності на роботі та в побуті.

Як завжди, семінар пройшов в напруженій робочій обстановці з мрією про сучасні бібліотечні закладі в новій об'єднаній громаді, де буде достойно оцінена праця бібліотекаря, які вболівають за те, щоб кожен мешканець, незважаючи на свій вік і статус, зміг отримувати необхідну інформацію та змістовно і цікаво проводити своє дозвілля.

Немає коментарів:

Дописати коментар