пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Рідна мова, будь не тільки святом, а й насущним хлібом на землі



9 листопада бібліотеки району спільно з вчителями-мовниками сільських шкіл провели низку заходів до Дня української писемності та мови. І хоча всі вони відрізнялись за формою та поданням матеріалу, але всіх їх об’єднував один девіз: «Рідна мова, будь не тільки святом, а й насущним хлібом на землі».


«Мова - душа народу. І сьогодні ми будемо говорити про нашу рідну українську мову» -  так розпочалась літературна година, присвячена Дню української мови в Гоноратській бібліотеці. Учні 3-5 класів з цікавістю ознайомились з книжковою викладкою "О слово рідне! України слово".


Завідувачка бібліотекою Світлана Якубовська розповіла школярам цікаві факти виникнення писемності та мови.

На високому рівні пройшла вікторина до дня  мови, під час якої бібліотекар не встигала задавати питання, на які дітлахи навипередки відповідали.



Завідувачка Малофонтанською бібліотекою Ірина Дмитрієва для своїх читачів презентувала книжкову виставку «Барви рідної мови», під час якої познайомила дітей з цікавими фактами з історії нашої рідної мови. 



Після презентації в бібліотеці відбувся турнір знавців рідної мови «Мова рідна, слово рідне», а завершився захід переглядом музичного ролика «України мова барвінкова».



В Гидеримській сільській бібліотеці пройшов мовознавчий мікс під назвою "Подорож до країни "Філологія". Бібліотекар Василиса Полуденна презентувала книжкову виставку "Відкрий, о рідна моя мова, свої скарбниці золоті" та ознайомила учнів  з новими книжками Л. Савченко "Розмовляй українською правильно" і Т. Береза, І. Зубрицька "Мова не калька". 


Але найцікавішою для учнів 5-6-х класів стала філологічна гра "Бринить, співає наша мова " з конкурсами "Мовні асорті", "Загублена буква","Склади плутанку","Закінчити фразеологізм", "Жартівлива торбинка", "Прощавай суржик".  
Наостанок учні Олександр Полуденній та Олександр Женунть прочитали для присутніх вірші К. Устьянової  "До рідної мови" та О. Підсухи "Мова".
 




Цього ж дня для учнів 1-4 класів Куяльницької ЗОШ бібліотекарем Ритою Гарматюк була проведена літературна вікторина «До мови доторкнемось серцем», під час якої діти відповідали на цікаві питання з української мови, розгадували загадки, декламували вислови поетів та письменників про українську мову.

В Качурівській сільській бібліотеки зібрались дорослі читачі на літературну годину «До мови серцем доторкнись», яка розпочалась з огляду книжкової виставки, проведеного бібліотекарем Катериною Гоцуленко.  З  цікавістю  слухали  присутні  розповідь  бібліотекаря  про  історію  мови,  про  « Кобзареве  слово»,  яке  завжди  вічне. Бібліотекар  зачитала  українські  жарти,  провела  з  читачами  ігри,  шаради, каламбури, які  разом  складали  мовний  калейдоскоп.



Учням 7-го класу Нестоїтської загальноосвітньої школи бібліотекарі сільської бібліотеки Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос  разом з учителем української мови Ольгою Балтян запропонували бібліотечний урок під назвою «Нестор  Літописець – батько української словесності».



Бібліотекарями була оформлена книжкова виставка «І живе невмируще українське слово»  та проведена вікторина   «Мова – це глибина тисячоліть». Увінчало захід творче завдання – створити з аркушів паперу квітку, яка б символізувала невмирущість нашої мови.

Немає коментарів:

Дописати коментар