вівторок, 20 лютого 2018 р.

Небесна Сотня на п'єдесталі людської пам'яті





20 лютого минає чотири роки з того часу, коли Україна пережила криваві події – розстріл на Майдані. Ця річниця породжує в українців гіркі спогади про загиблих під час протестів. Вони полягли за честь, за волю, за право бути Українцями і за свою Батьківщину.



З нагоди річниці вшанування Героїв Небесної Сотні в бібліотеках району пройшла низка патріотичних заходів.
19 лютого центральна бібліотека приймала в своїх стінах студентську молодь. Вони були запрошені на вечір-реквієм «Час плине, а пам'ять залишається…».



Розпочала годину-реквієм заступник директора ЦБС Людмила Бензар, яка запропонувала до уваги присутніх відеоряд "Сто крилатих героїв у небо полетіло", по закінченні якого була оголошена  хвилина мовчання в пам'ять загиблих героїв. Затаївши подих, юнаки та дівчата спостерігали за сотнею облич… 


Юних та сивочолих. Багатодітних батьків та одинаків. Заробітчан та кандидатів наук. Східняків та західників. Абсолютно різних і таких схожих, кожен з яких здійснив особистий подвиг, віддавши своє життя заради нової України. На очах у багатьох присутніх бриніли сльози, спростовуючи популярне твердження, що сучасна молодь байдужа та черства.



Привернула увагу молоді і презентація виставки-інсталяції «Книга на п’єдесталі пам'яті», запропонована бібліографом Інною Вербицькою. Книги Марка Рудневича "Я з Небесної Сотні", Василя Базіва "Армагеддон на Майдані", Андрія Кокотюхи «Вогненна зима», Марії Матіос «Приватний щоденник. Майдан. Війна» пахнуть димом палаючих шин та обпікають вогнем очей, з їх сторінок чути грюкіт бруківки і скажений ритм серцебиття головних героїв. 




Під звуки відомої кожному українцю пісні «Пливе кача по Тисині…» були запалені свічки пам'яті біля кожної з книжок, піднесених на п’єдестал людської пам'яті, бо кожен з героїв заслуговує на це.



В бібліотеці селища Борщі (Зірниця) до Дня героїв Небесної Сотні відбувся історичний портрет "Небесна Сотня: янголи, які стали героями" на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.




Бібліотека селища Борщі запросила учнів та вчителів Борщівського НВК №2 I-III ст. на годину-реквієм «Небесна Сотня у вирій полетіла…».
Ведучі заходу - завідуюча селищною бібліотекою Ганна Трояновська та фахівець із соціальної роботи Куяльницького ЦСССДМ Олександр Скуділо разом з учнями згадали події, які відбувалися на Майдані 18-20 лютого 2014 року.


В ході заходу учням було продемонстровано документальний відеоролик та представлені  літературні новинки. Учні школи продекламували вірші в пам'ять про загиблих героїв Небесної Сотні, після чого зал застиг, схиливши голови у хвилині мовчання.
Завідувачка Гидеримською сільською бібліотекою Василиса Полуденна презентувала своїм читачам виставку-вшанування "Ви безсмертні - навіки живі". Бібліотекар нагадала учням про події, які відбувалися на Майдані та ознайомила присутніх з новою з новою книгою Марії Матіос"Приватний щоденник. Майдан...Війна...". Завершився  захід хвилиною мовчання та запаленням свічки.


В Малофонтанській бібліотеці відбулась інформаційно-патріотична година «Ви першими стали за гідність, за волю». Читачі бібліотеки,  учні 7 класів Яковлєва В., Дищук Д., Будкевич А.  читали вірші Б. Мазура «Лист до матері», М. Степаненко  «Українська революція», С. Яценко «Майдан ридав». 


Завідувачка бібліотеки Ірина Дмитрієва запропонувала переглянути світлини та відеоматеріали трагічних лютневих подій на Майдані у супроводі пісні "Реквієм за Небесною Сотнею" (вик. Наталка Карпа), провела огляд літератури «Летить у вись Небесна Сотня, летить у пам'ять, у віки…» та запалила свічки пам'яті. Присутні вшанували хвилиною мовчання всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої єдиної України.
Почуття власної гідності і честі, любов до Батьківщини - це той неписаний заповіт, який залишили кожному із нас Герої Небесної Сотні.

Немає коментарів:

Дописати коментар