пʼятницю, 23 лютого 2018 р.

Моя велична Українська мово!


21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, запроваджений Генеральною конференцією ЮНЕСКО у 1999 році з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Традиційно відзначають це свято і бібліотеки нашого району.


Так, в бібліотеці села Малий Фонтан пройшла цікава інформаційна година «Майстри рідної мови»,  під час якої користувачі бібліотеки довідалися про історію свята. В бібліотеці звучали вірші українських поетів А. Адаменка, В. Гринько, Л. Костенко, В.Сосюри про рідну мову, звучали пісні "Рідний край", "Батьківська хата". 



Завідувачка бібліотекою Ірина Дмитрієва провела інтелектуальну гру з конкурсами "Самий розумний", "Добери слово", "Гонка за лідером", мовними загадками-жартами. До уваги дітей була представлена і книжкова виставка «Мова - це наш всенародний скарб», яка розкрила для читачів барвистий світ української мови , її велич та силу. 


В Гоноратській бібліотеці до Дня рідної мови пройшла гра-вікторина "Плекаймо українську мову" та презентація книжкової викладки "Моя велична Українська мово!". Завідувачка бібліотекою Світлана Якубовська розповіла присутнім про красу та велич нашої української мови, прочитала вірші та вислови поетів та письменників про рідну мову українського народу.


Діти навипередки відповідали на запитання гри-вікторини, продовжували фразеологізми, згадували скоромовки, складали з поданих слів прислів'я про мову. Багато сміху викликав конкурс "Показуха". За кожну правильну відповідь діти отримували фішки, і по закінченню вікторини визначили переможців - кращих знавців української мови. Ними стали Мартус Юля, Ворона Настя та Дончіло Даша, які отримали невеликі дарунки.



Бібліотекар селища Борщі Оксана Перебітюк презентувала для читачів виставку-дискусію "Солов'їна, барвінкова, українська рідна мова". Присутні взяли участь в мовній вікторині, активно відповідали на запитання, які були сховані на пелюстках різнокольорової квітки.

Гарне свято «День рідної мови» було проведено в  Качурівській  ЗОШ  І-ІІІ  ст.  Організаторами  свята  були  вчитель  рідної  мови  Бондар  Т.І.  та  вчитель  початкових  класів  Якубенко  Г.В., але другу  частину  свята  представляли  сільський  бібліотекар  Катерина Гоцуленко  та  завідуюча  сільським  клубом  О. Поштар.  



Спочатку  бібліотекар  презентувала  книжкову  виставку  «Повага  до  мови  -  повага  до  народу», а потім  разом  із  завідувачкою  клубом  читали  мелодійні  вірші та веселі гуморески про  мову,  разом  з  вчителями  співали  українські  пісні. 

Заключним  акордом  свята  була  квест-гра  «Подорож    до  країни  мовознавства»,  яку  провела  сільський  бібліотекар.   Діти  із  захопленістю    і  цікавістю  виконували  всі  завдання. 
Свято  пройшло  цікаво  і  повчально.  На  згадку  про  свято  дітям  подарували  святкові  листівки з дотепними народними прислів’ями та приказками про  рідну  мову.


"Бринить , співає рідна мова" - під такою назвою провела урок рідної мови для учнів 5-7 класів Гидеримської школи I-III ст. завідувачка  сільської бібліотеки Василиса Полуденна

Разом зі шкільним бібліотекарем В. Нигровода вона розповіла учням про важливу роль рідної  мови в житті для кожної людини та презентувала книжкову виставку "Відкрий, о рідна мова, свої скарбниці золоті"


Захід продовжили віршів про мову у виконанні учнів, різноманітні мовознавчі ігри та вікторини: "Мовні асорті","Фразеологізми жестами", "Збери плутанку", "Правильно-неправильно", "Збери намисто зі складів", "Станція Шифрувальна", "Загадки-жарти", а завершився він  флешмобом "Рідна мова-це..." . 
Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, - у нашому серці, і починається вона з кожного з нас!

Немає коментарів:

Дописати коментар