вівторок, 6 березня 2018 р.

Бібліотечний кросинг "Шевченко на книжкових поличках Подільщини"



В рамках "Шевченківських березин"  в Куяльницькій ЦБС проходить бібліотечний кросинг "Шевченко на книжкових поличках Подільщини ". 
Кросинг організований з метою популяризації творчості Тараса Шевченка та вдосконалення виставкової діяльності бібліотек громади. Він триватиме з 5 по 14 березня.


Організовано вступили у кросинг бібліотекарі Борщівського старостинського округу. 

Презентація книжкової виставки-інсталяції «Шевченкове слово в віках не старіє», оформленої бібліотекарем селища Борщі (Зірниця) Оксаною Перебітюк, відбулась в рамках заходу «Вінок Шевченкові сплітаємо з віршів» (конкурс на краще декламування віршів Тараса Шевченка серед читачів бібліотеки). Бібліотекар, одягнена в українське національне вбрання, познайомила присутніх з книжковою виставкою, яка розкриває талант Шевченка як поета, громадського діяча, художника. 

Родзинками виставки-інсталяції, учасниці районного бібліотечного кросингу «Шевченко на книжкових поличках Подільщини» стали портрет Великого Кобзаря, вишитий хрестиком місцевою майстринею Галиною Овчар, та український народний струнний інструмент – кобза. Цікавим і оригінальним елементом виставки є альбом з окремими поезіями Шевченка, проілюстрований його власними малюнками, який виконаний у техніці «скрайпбукінг» (альбом-гармошка). 


Подібний елемент оформлення використала у своїй виставці «Шевченко на порозі вічності» і завідувачка бібліотекою станції Борщі Ганна Трояновська. В ході презентації бібліотекар продемонструвала присутнім унікальну книгу  - рукописну збірку віршів, старанно виведених рукою Шевченка  в останні роки життя. 

Це так звана "Більша книжка», перший запис до якої зроблено 21 лютого 1858 року, останній - 5 грудня 1860 року,  не задовго до смерті поета. У 1963 році ця книжка вийшла була видана вперше фототипним способом з оригінального видання, яке представляє собою саморобний альбом із синього поштового паперу з власноручним заголовком автора «Поезія Тараса Шевченка», написаним на титульному аркуші.




З даним  виданням 1963 року присутні мали змогу познайомитись завдяки Всеволоду Ярошенку, вчителю історії місцевої школи. 




З невеличкою, але яскравою виставкою-інсталяцією "Вічне слово Кобзаря" приєдналась до кросингу бібліотекар села Борщі Наталія Іванкова, використавши при презентації виставки тематичний планшет з цитатами і фотографіями Великого Кобзаря. 




А кольорові українські рушники, статуетка дівчинки-українки та помічниці бібліотекарки, активні учасниці художньої самодіяльності в українському національному одязі посилили візуальне сприйняття виставки та змістовність її презентації.



Шевченківські читання пройшли і біля літературної викладки "Земний уклін тобі, Кобзарю наш" в бібліотеці села Дібровка з бібліотекарем Оксаною Чернявською. 

Немає коментарів:

Дописати коментар