понеділок, 12 березня 2018 р.

Шевченкове слово на барвистих, мов світ, рушниках Подільщини





Майже у повному складі вступили у районний бібліотечний кросинг "Шевченко на книжкових поличках Подільщини" бібліотеки Новоселівського старостинського округу: Новоселівки, Чубівки та Федорівки.


Однією з найкращих виставок-інсталяцій стала книжкова виставка «Тарас вічний і величний, як сам народ», оформлена бібліотекарем села Чубівка Неонілою Яницькою. 




Презентація виставки відбулась під час години поезії «Пам'яті Кобзаря». Бібліотекар зупинилась на розділах виставки, розповідаючи про життя та творчість українського генія, а діти продекламували найулюбленіші вірші великого поета.  





Приєдналась до кросингу з тематичною викладкою «В саду його поезії» і бібліотека села Федорівка (бібліотекар Олена Власенко).

В Новоселівській сільській бібліотеці в рамках "Шевченківських березин" пройшла  ціла низка заходів, присвячених Великому Кобзарю, серед яких: літературний вітраж «Тарасові слова – то правда жива», читацьке рандеву «Пророк єднання і свободи», літературна гра-вікторина «Садок вишневий коло хати», літературний кросворд на знання поезії Шевченка  та презентація книжкової виставки «Кобзарева струна не вмирає»







Родзинкою виставки є вишиті роботи місцевої майстрині Галини Дмитрівни Головчук: український рушник та портрет Тараса Шевченка.


Відрадно, що бібліотекарі зуміли долучити до своїх виставок-інсталяцій роботи місцевих вишивальниць, вишиті якими портрети Великого Кобзаря прикрасили вже не одну бібліотечну виставку. В цьому ряду займає достойне місце і інсталяція бібліотекаря села Качурівка Катерини Гоцуленко "Єднаймо душі словом Кобзаря". Портрет Шевченка був виготовлений завучем місцевої школи Людмилою Іванівною Павлів у 2014 році до 200-річчя поета. Портрет оздоблює відома цитата Шевченка "Свою Україну любіть, за неї Господа моліть".




Український рушник став одним з основних атрибутів майже усіх бібліотечних виставок, тематичних поличок та книжкових викладок нашого кросингу. Серед таких бібліотек - бібліотека села Олександрівка з тематичною викладкою "Кобзарем його ми звемо" (бібліотекар Наталія Суботіна).





Маминим вишитим рушником оздобив свою книжкову виставку "Шевченкове слово в віках не старіє" бібліотекар села Климентеве Юрій Дорошенко, біля якої пройшли й "Шевченківські читання" з дітками села.


Чудові квіти-обереги українського народу на вишитому гладдю рушникові прикрашають і книжкову викладку "Поет на тлі епохи" в бібліотеці села Ставки. Її побачили читачі бібліотеки під час літературної години до річниці великого поета, підготовленою бібліотекарем Тетяною Демяненко.  








Вдало використала український рушник на своїй яскравій та змістовній виставці-інсталяції "Від "Заповіді" до "Заповіту" бібліотекар села Мардарівка Людмила Шевченко. Виставка складається з 4 розділів, одним з яких є розділ "Кобзар у твоєму житті", що користується постійною увагою місцевих школярів.



Немає коментарів:

Дописати коментар