середу, 8 серпня 2018 р.

Народознавчий екскурс "Золотий колос ДАЖБОГА"



Змінюються покоління людей, народжуються і йдуть в історію народи і цивілізації, а хліб лишаться найбільшою цінністю. Він як повітря: оцінити його значимість можна лише тоді, коли його не вистачає. Для кожного народу хліб його батьківщини-найрідніший і найсмачніший. 


Саме історії походження хліба був присвячений народознавчий екскурс за книгою Вікторії Ярош «Золотий колос ДАЖБОГА», що відбувся в краєзнавчому відділі Куяльницької центральної бібліотеки.
Бібліотекар Надія Балабан ознайомила присутніх з історичними фактами, які стверджують що перший хліб пекли на берегах Нілу не менш 15 тисяч років тому, і, взагалі, першим хлібом була…каша.


Господарка відділу краєзнавства розповіла цікаві легенди, міфи та приказки про хліб, адже наші пращури вважали його подарунком  богів і уособленням Божественної сили самого  Бога-Сонця, символом єдності роду. Вона наголосила, що  такі вірування притаманні всім народам, адже для нашої планети хліб-це синонім життя.








В ході презентації  книги Вікторії Ярош «Золотий колос ДАЖБОГА» бібліотекар зупинилась  на зібраних авторкою українських легендах та віруваннях про основну і найважливішу страву в житті українського народу - хліб. 





На виставці - інсталяцію головним елементом була українська паляниця на вишитому рушнику як символ багатства і добробуту кожної родини. Завершила Надія Іванівна цікавий та пізнавальний екскурс в історію походження хліба побажанням: «хліб та сіль» всім, яке прикликає родинне багатство.

Немає коментарів:

Дописати коментар