середу, 7 листопада 2018 р.

Мови нашої слова - наче музика жива




"Мови нашої слова - наче музика жива" - саме під такою назвою в центральній бібліотеці  Куяльницької ЦБС Подільського району відбулося свято української писемності та мови, на яке були запрошені студенти медичного училища.



День української писемності і мови - державне свято, яке  щороку відзначається  9 листопада з 1997 року на підтримку  ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.


Студентів гостинно зустріли ведучі свята, бібліотекарі Людмила Поросятковська та Надія Балабан, які підготували цікаву розповідь про походження нашої мови, про  преподобного Нестора-літописця,  якого вчені вважають основоположником  писемної української мови, про її широку популярність  в світі в минулому та сучасності.  

Віддали ведучі шану і великим володарям українського слова Тарасу Шевченку та Івану Франку, Лесі Українці та Михайлу Коцюбинському, Івану Нечуй-Левицькому та  Григорію Сковороді, і звичайно Івану Котляревському, який вперше підніс українську народну мову до рівня літературної, написавши  свою знамениту поему «Енеїда», яка побачила світ в 1798 році. 



А бібліотекар Інтернет-центру Ольга Волкунович підготувала та презентувала присутнім цікаві відеоролики - уривки з відомого українського мультфільму «Енеїда» та художнього фільму «Катерина» за поемою Т.Г.Шевченка.



Студенти залюбки прийняли участь у вікторині та конкурсі на краще знання українських народних приказок і прислів’їв, загадок, пісень, показавши свою ерудицію та любов і повагу до рідної мови.



А завершилось свято віршем Максима Рильського як наказ нинішнім та прийдешнім поколінням:

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур′ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.


Немає коментарів:

Дописати коментар