четвер, 8 листопада 2018 р.

"Ти наше диво калинове, кохана материнська мова": бібліотечний батл



Дню української писемності та мови, який Україна відзначає 9 листопада, були присвячені конкурсні заходи сільських біліотек Нестоїти та Качурівки Куяльницької ЦБС, проведені в рамках щорічного районного конкурсу "Бібліотечний батл: бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику". 



На обох заходах звучала мелодійна українська мова та душевні українські пісні, слова поваги до рідної мови, до тих, хто її  шанує та плекає, цікаві запитання мовознавчих вікторин та конкурсів.



"Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і пянить" - таку назву отримало свято української мови, подароване бібліотекарями села Нестоїта Наталією Стопчанською та Тамарою Гребонос читачам Качурівської бібліотеки. 



До Качурівки нестоїтські бібліотекарки завітали не одні, а з командою підтримки, учнями місцевої школи Іваном Цурканом, Аліною Царан та представниками центральної бібліотеки, членами журі Людмилою Бензар, Вірою Фарфурак на чолі з директором Куяльницької ЦБС Світланою Дюгаєвою.


З перших кроків бібліотекою гості були приємно здивовані чудовим тематичним оформленням приміщення в українському стилі, яскравими народознавчими виставками-експозиціями, виставками місцевих майстринь, розкішним народним вбранням учасників заходу.


Бібліотекар села Качурівка Катерина Гоцуленко зустріла гостей традиційним хлібом-сіллю на вишитому рушникові та разом з бібліотечним активом привітала гостей та присутніх на святі школярів з 65-річним ювілеєм сільської бібліотеки та Днем української писемності та мови,  



познайомила з рідним селом за допомогою відеоролика "Село моє, для мене ти єдине", а бібліотекарі з Нестоїти навзаєм розповіли присутнім про своє село та бібліотеку. 


Саме свято розпочалось з презентації тематичної книжкової виставки "Ти наше диво калинове, кохана материнська мова". Огляд словників, довідників та енциклопедичних видань, присвячених українській мові, супроводжувався відеороликом про мову з цитатами відомих українських письменників, вчених, громадських та політичних діячів.




Урочисто та дзвінко прозвучав у бібліотечній залі "Монолог української мови" у виконанні Аліни Царан, а імпровізована сценка "Стецько і Галя" розсмішила кожного з глядачів. 



Кумедний, неграмотний Стецько у виконанні Івана Цуркана не залишив жодного байдужого в залі, заставив спостерігати за кожним жестом і прислуховуватись до кожної дотепної фрази.



А в конкурсній програмі взяли участь не тільки школярі, а й вчителя, шукаючи вірні відповіді на питання вікторини-головоломки "Заморочки із бочки", "Осіннього сканворду",  мовознавчих ребусів та загадок. 



Традиційно не обійшлось на святі без солодких призів для найактивніших учасників. Увінчували хвилюючі слова української пісні  "Батьківська мова", які живуть у серці кожного із нас.


Незабутнім рядкам українських народних пісень, які йдть поруч із нами усе життя, була присвячена літературно-музична композиція "Символи в народній пісні", яку провела бібліотекар села Качурівка Катерина Гоцуленко в бібліотеці села Нестоїта.



Заручившись допомогою бібліотечного активу в особі вчителів Качурівської ЗОШ Валентини Бригадир,  Галини Ступницької та музичним супроводом Федора Тодосенко, Катерина Петрівна підготувала для старшокласників нестоїтської школи справжній концерт.




Протягом усього заходу в бібліотечній залі звучали народно-побутові пісні, присвячені українським символам-оберегам: калині, тополі, чорнобривцям, барвінку, вербі та криниці, вишитому рушникові. 


З дитинства знайомі усім рядки пісень: "Зеленеє жито", "Сухая верба", "Ой у лузі червона калина", "Ой на горі два дубки", "Ой у вишневому садочку", "Проводжала мати сина у солдати", "Чорнобривці", "Два кольори" та інших змушували присутніх  підспівувати виконавцям та викликали щирі оплески.


Зацікавили школярів і легенди про народні символи, і вірші, і дотепні українські приказки та прислів'я. Не залишилася поза увагою і презентація бібліотекарем книжкової виставки-експозиції "Символіка народної української пісні".


Відмітило журі і гарний урочистий початок заходу, коли зустрічаючи та вітаючи гостей нестоїтські бібліотекарі Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос разом з директором Будинку культури Галиною Ряжевою та художнім керівником Сергієм Ряжевим продемонстрували до уваги глядачів цілу літературно-музичну композицію про історію свого села.


Підсумовуючи обидва конкурсні заходи, можна впевнено стверджувати, що й цього року вони відбулися на достойному професійному рівні, виявили фахову майстерність сільських бібліотекарів та подарували гарний настрій, нові знання читачам та розділили з усіма свою любов до рідного краю, рідної мови, пісні та української книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар