середу, 23 січня 2019 р.

Соборна мати-Україна - одна на всіх, як оберіг



День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України
Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Цьогоріч з дня проголошення Акту злуки виповнюється 100 років.




З нагоди цієї знаменної дати в бібліотеках Куяльницької ЦБС з метою виховання патріотизму, поваги до історичного минулого народу України, пропагування ідеї єдності, спільності історичної спадщини відбулась ціла низка масових заходів для дітей та молоді громади.



Очолює низку заходів патріотичний калейдоскоп «Від історичної Злуки до омріяної злагоди», проведений центральною бібліотекою 21 січня.




До бібліотечного медіацентру завітали студенти-першокурсники медучилища, де їх під пісню «Це моя Україна» зустрічали працівники бібліотеки  Ольга Волкунович та Надія Балабан, які розповіли присутнім про історичне значення події, 




що відбулася 100 років тому, продемонстрували документальний відеоролик того незабутнього 1919…



Далі студенти розділились на дві команди і змагались на краще знання історії, географії, народознавства та літератури України (саме таку назву мали підготовлені бібліотекарями конкурси).




Студенти залюбки відповідали на запитання, показуючи гарні знання та високу ерудицію і набираючи бали для своїх команд.





П`ятим, фінальним, був конкурс асоціацій: на жовтих та блакитних клаптиках студенти  малювали те, з чим у них асоціюється країна Україна, 




а коли малюнки наклеїли на фліпчарт, то отримали прапор України, прикрашений калиною, рушниками, сонечками, вербою, колосками - всім тим, з чим асоціюється Україна.




А поки журі підбивало підсумок інтелектуального змагання, всі присутні приєдналися до флешмобу «Книга єднає Україну», в якому студенти  анонсували книги  авторів Сходу,  Заходу, Півдня та Півночі України, а потім взявши книги в руки, створили  символічне коло єднання.


Патріотична година «Соборна Мати-Україна - одна на всіх, як оберіг» була проведена в Малофонтанській бібліотеці. Завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва спільно з завідуючою клубом Іриною Попенко ознайомили дітей з історією Дня Соборності України, перебігом подій, що призвели до прийняття Акта Злуки.  




До уваги учасників заходу бібліотекарем була представлена книжкова виставка "Україна Соборна - моя гордість і слава", література яка висвітлює тернистий шлях України до соборності.


Нестоїтською сільською  бібліотекою була проведена година спілкування "Соборна мати Україна, одна для всіх як оберіг!" для учнів місцевої школи. Бібліотекарі Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос підготували огляд літератури "Прийди до серця Україно, благослови добром мене!" 


та взяли участь у покладанні вінків біля пам'ятника Шевченка разом із головою ради ветеранів А. Ряжевим , працівниками Будинку культури та Нестоїтського старостинського округу на чолі з старостою М. Загарією.

Для старшокласників села Липецьке працівниками культури було підготовлене свято «Соборність держави – єднання народу». Бібліотекарі Любов Лунгул та Лариса Димпул ознайомили школярів з однойменною книжковою виставкою, розповіли про історичні події знаменного дня та всеукраїнську акцію «живий ланцюг» між Києвом і Львовом.



Працівники культури разом з учасниками свята зробили свій «живий ланцюг», об’єднавшись навколо прапора України.








В День Соборності, 22 січня була проведена історична година "Соборна мати Україна - одна на всіх"  в Гидеримській сільській бібліотеці  для учнів 7- 8 класів місцевої школи. Завідувачка бібліотекою Василиса Полуденна познайомила учнів з історією Дня соборності України та розповіла про традиції його святкування. Учениця  7 класу Настя Сербіна зачитала  вірш П. Тимочко "Живи та міцній, українська держава".


Патріотична година «Соборна Україна – це…» пройшла цього дня в Будинку культури села Мардарівка, проведена бібліотекарем Людмилою Шевченко та директором Будинку Культури Юлією Піструіл. Присутнім на чолі зі старостою М. Волинщук, розповіли історичні моменти тих подій і сучасні традиції відзначення Дня Соборності, зокрема про живий ланцюг єднання.


В Глибочанській школі відбулося «Свято єднання», активну участь у якому взяла сільський бібліотекар Тетяна Руснак, підготувавши до уваги школярів огляд книжкової виставки «Україно, соборна державо, сонценосна колиско моя»  та історичну вікторину, присвячену Дню Соборності.



Бібліотекар села Бочманівка Ксенія Чиканчи запросила юних читачів на історичну годину «Соборність України: від ідеї до сьогодення». Зацікавила хлопців та дівчат оформлена в бібліотеці книжкова виставка «На шляху до соборності України».



Підсумувати вищесказане хочеться словами завідуючою Гидеримською бібліотекою Василиси Полуденної: "Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.  



Плекаймо все, що працює на ідею єдності. Соборність - це символ боротьби за волю, порозуміння між людьми, і часточка надії і віри у майбутнє нашої великої родини, що зветься Україною".

Немає коментарів:

Дописати коментар