вівторок, 29 січня 2019 р.

Голокост - невиплакані сльози людства


«Голокост - коротке слово ... Сіре, мов весняний лід, та за ним людської крові ріки тягнуться у слід..." - такими  словами з вірша, почала свою розповідь завідуюча бібліотекою села Гидерим Василиса Полуденна на годині-реквіємі «Огонь Голокосту». Бібліотекар розповіла учням про геноцид єврейського народу у Другій Світовій війні, про масові знищення євреїв  на Одещині, навівши жахливі цифри: 900 тисяч загиблих жертв Голокосту в Україні, близько 20 тисяч з них  - на Одещині на початку 1941р., а далі ці цифри тільки зростали.
До глибини душі зворушила хлопців та дівчат презентація книги Олександра Коремблита "Огонь Холокоста". З особливою увагою і співчуттям прослухали трагічну поему "Януш Корчак", яку зачитала бібліотекар. Також діти були ознайомлені з не легкою долею самого автора, бо більшість віршів збірки є автобіографічними. 
Пам'ять жертв Голокосту була вшанована запаленою свічкою та хвилиною мовчання.



В селі Коси відбулась година пам'яті "Сказати хочу стільки та мовчу... Я в пам'яті запалюю свічу". Бібліотекар Олена Дегтяренко та директор будинку культури Олена Кондельчук  занурили гостей, працівників Косівського старостинського округу, у вир подій страшних  подій Голокосту у Європі та в Україні. 




Розповіли про знищення мирного єврейського населення в Бабиному Яру,  як труїли  людей газом, ночами спалювали тіла, аби приховати сліди жахливого злочину. Всіх загиблих було вшановано хвилиною мовчання!



Працівники культури села Липецьке Любов Лунгул, Лариса Дімпул та Інга Урсул провели історичну годину «Свіча Голокосту не згасне» та огляд книжкової виставки «Голокост – невиплакані сльози людства». 


Запрошені на захід учні місцевої школи переглянули запропоновану літературу, пригадали історичні факти, які увійшли в історію світу жахливою чорною сторінкою. Наприкінці заходу вшанували пам'ять всіх невинно убієнних хвилиною мовчання.

Пам'ять жертв Голокосту була вшанована і в бібліотеці села Малий Куяльник під час години-спомину «Питання пам'яті та сумління». Розповідь бібліотекаря Олени Цуркан та огляд тематичної книжкової виставки був влучно доповнений показом документального фільму про події Голокосту.

Година пам'яті під назвою «Голокост: історія, пам'ять» була проведена для юних читачів бібліотеки і бібліотекарем Бочманівської сільської бібліотеки Ксенією Чиканчи.
Пам'ять про страждання і катування мільйонів вбитих дітей, жінок, старих повинна зберегтися навічно! Хай світла пам'ять замучених буде грізною пересторогою добра, хай попіл спалених стукає в серцях живих та закликає до братерства людей та народів!

Немає коментарів:

Дописати коментар