середу, 30 січня 2019 р.

Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ



29 січня - День пам'яті героїв Крут. Під невеличкою станцією Крути, що на Чернігівщіні, у 1918 році відбувся бій, який на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободі і незалежність. Цього дня в бібліотеках Куяльницької громади були проведені заходи з вшанування пам'яті юних київських студентів, які віддали своє молоде життя в ім'я волі свого народу.  


Розпочала низку заходів центральна бібліотека. Історичний екскурс "Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ" запропонувала учасникам апаратної наради Куяльницької сільської ради бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, запросивши вшанувати пам'ять загиблих героїв хвилиною мовчання.


В приміщенні медіацентру центральної бібліотеки до уваги читачів бібліотекарем Ольгою Волкунович була продемонстрована відеопрезентація "Біль мого народу - Крути", присвячена пам'ятному бою, в якому юні українці пожертвували своїм життям, аби спинити армію більшовиків при наступі на Київ, і який став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за нежалежну Україну. 




З перебігом історичних подій читачів бібліотеки познайомила Надія Балабан, підкресливши, що кров героїв не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвіли пелюстки Волі.




В читацькій залі була проведена презентація книжкової виставки "Під Крутами пішли в безсмертя". 



Завідуюча відділом обслуговування Олена Попова розповіла присутнім про нові книжки, присвячені цій видатній історичній події, та запропонувала ознайомитись з ними детальніше.






В Малофонтанській бібліотеці  відбулась патріотична година «Герої Крут - наша гордість та вічний біль»,  яку провели завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідуюча клубом Ірина Попенко.




Протягом заходу учні ознайомилися з рядками української історії, переглянули відео про героїчний подвиг юнаків, що полягли за незалежність молодої Української Держави на станції Крути у 1918 році.

В Косівській сільській бібліотеці відбувся вечір пам'яті "Крути: подвиг і трагедія України". Бібліотекар Олена Дегтяренко та художній керівник Будинку культури Андрій Маліновський розповіли учням про нерівний п’ятигодинний бій, про поховання студентів в Києві на Аскольдовій горі, зачитали слова Михайла Грушевського, який назвав юнаків героями, які поклали свої голови за визволення України.


Вечір-реквієм під назвою "Тут України юнь свята за волю полягла" був запропонований читачам завідуючою Гидеримською бібліотекою Василисою Полуденною, яка розповіла про трагічні події січня 1918 року. 



Пам'ять полеглих героїв Крут була вшанована декламуванням учасниками заходу віршів П. Тичини «Пам'яті тридцяти» та С. Губернача «Героям Крут».

Вшануванню пам'яті загиблих під Крутами був присвячений і цикл заходів в бібліотеці селища Борщі, проведений завідуючою бібліотекою Ганною Трояновською для учнів 7 - 8 класів Борщівського НВК №2. До уваги користувачів в бібліотеці експонується книжкова виставка "Пам'ятай про Крути", біля якої 29 січня був проведений бібліографічний огляд "Бій під Крутами: відомі і невідомі сторінки історії".

Про трагічні сторінки нашої історії, які відбулися 101 рік тому, але залишаться в пам'яті прийдешніх поколінь, розповідали учням завідуюча бібліотекою Ганна Трояновська  та фахівець КЦСССДМ Олександр Скуділо під час історичної години «Слава, народжена в вогні». Учасники заходу переглянули фільм "Бій під Крутами 29 січня 1918 року", прослухали пісню Павла Дворського "Балада про Крути".



«За мирний світ під Крутами стояла країна молода»  - таку назву отримав вечір пам'яті, проведений бібліотекарями Куяльницької сільської бібліотеки Марією Каназірською та Ритою Гарматюк. До уваги учнів були запропоновані презентація однойменної  книжкової виставки та перегляд уривків з кінофільму «Крути 1918».


Вечір-реквієм "Герої, що полягли під Крутами" провели для юних читачів працівники культури села Липецьке Любов Лунгул, Лариса Дімпул і Інга Урсул, познайомивши дітей та молодь із знаковою історичною подією, яка увійшла в історію, як символ національної честі та воїнської доблесті.


В бібліотеці селища Борщі відбулась історична година "Хоробрі серця України". Бібліотекар Оксана Перебітюк презентувала користувачам бібліотеки книжкову виставку "На Аскольдовій могилі України цвіт" та розповіла про події, які відбувалися у січні 1918 року на залізничній станції Крути. Влучним доповненням заходу став перегляд кінофільму "Крути".


Память героїв Крут була вшанована в усіх бібліотечних закладах хвилиною мовчання та запаленням свічок. Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кровю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі і нескореного духу нашої нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар