четвер, 14 березня 2019 р.

Книги, опалені війною



До Дня українського добровольця в центральній бібліотеці Куяльницької ЦБС відбулась презентація книжкових новинок "Книги з присмаком пеплу" від авторів, які не тільки захищають нашу країну, а й пишуть про це. Сьогодні вони подорожують Україною з побратимами по зброї та перу. 







Серед новинок - книжки, які не пустили на книжкову виставку "Мистецький Арсенал" у Києві, але до нашої бібліотеки, хоч і в одному примірнику, вони потрапили.
Кажуть, що війну набато легше розпочати, ніж закінчити. А ще кажуть, що вона не закінчиться доти, доки не буде похований останній загиблий. 


З огляду на те, що ця війна ще далека від свого логічного завершення, у багатьох існує пристрасне бажання розібратися в ній, щоб хоч щось зрозуміти. Саме тому знову і знову з'являються книги про війну, яка ще не завершена. Вони потрібні тим, хто описує події, які були пережиті. Вони потрібні тим, хто не був їх безпосереднім учасником, але хоче дізнатися про них з перших вуст.


В книзі Олексія Петрова "Кава з присмаком попелу"  йдеться про події від березня 2017-го до липня 2015 року. Місце подій - Мелітополь, Запоріжжя, зона АТО, сектор "В", сектор "М". Вона правдива тією життєвою правдою, яку не вигадаєш і не нафантазуєш. В ній багато людей, подій та думок і ще більше простору для роздумів та висновків.




Книга учасника АТО Влада Якушева "Карателі"  - про війну та людяність, про звичайних людей, які взяли в руки зброю і пішли захищати свій дім. Опинившись на фронті, вони з вчителів та слюсарів, програмістів та офіціантів перетворюються на воїнів, перед якими пасують елітні війська ворога. У вогні війни вони міцніють, але не втрачають людяності.



Книга українського художника, письменника, режисера та сценариста Валерія Пузіка «Моноліт" - дебютна збірка короткої прози автора. Цей текст про війну. Про свою власну, персональну, болючу війну, котра вигризає шматочками твоє серце і примушує жити з роз’ятреною душею. Цей текст – спроба віднайти себе, колишнього, якого більше немає.  



Ще одна книжка про війну і про людей, які стикнулися з нею, - "Вовче" Костянтина Чабала. У повісті "Вовче" розповідається про декілька епізодів з життя однієї з позицій. Ви зможете опинитися у шкурі Вовка, і від його імені дружити, служити, воювати. Познайомитеся з невгамовним Жорою, дізнаєтеся про чоловіка Олі, прочитаєте вірші Жені і багато іншого. 


Художній гостросюжетний роман Юрія Руденка "Психи двух морей" заснований на реальних подіях. Ця книга про гаряче літо 2014 року, про події від Майдану до Іловайська, про війну і кохання. Журналістка з Ізраїлу приїздить до Києва, щоб зробити невеличкий репортаж про події на Майдані. Але залишається, щоб писати про війну. Разом з нею читач мандрує на схід України, заглядає в окупований Слов'янськ, дивується парадоксам гібридної війни і навіть... закохується.




Книга "14 друзей хунты" - збірка оповідань 14-ти авторів, розділена на три частини: воєнну, волонтерську та блогерську. Їх слова і дії як на передовій, так і в тилу - важливі для тисяч українців. Автобіографії? Скоріше, дзеркало останніх років. Слова, якими вони хочуть поділитися з вічністю. 



Ще одна книга, яка надійшла до нашої бібліотеки - "В.О.П. Війною ограновані поезії" - це поезії від тих, хто своїми очима бачив війну.  В цій книзі — лише слова, думки і почуття солдатів: Артура Закордонеця,  Сергія Бородкіна,  Олени Білозерської, Назара Розлуцького, Влада Сорда, Костянтина Чабала, Романа Семисала,  Петра (Патріка) Орішка. 


Кулі і слова, гнів і любов, ненависть і вірність, муки і краса, втома і сила — усе це є в солдата. Усе це є і в цій книзі — своєрідному діалогу кількох з тих, хто з честю пройшов крізь важкі випробування. 
Всіх, хто хоче більше дізнатися про події війни на сході України з перших вуст, запрошуємо ознайомитися з цією добіркою!





В бібліотеці села Липецьке до Дня українського добровольця пройшла презентація фотовиставки "Добровільні захисники". На виставці були представлені фото воїнів-добровільців села, серед яких  Чебан О.М., Лазаренко М.В., Бурлака А.О., Серединський М.А.

Бібліотекарі Любов Лунгул та Лариса Дімпул розповіли присутнім про тих, хто не дочекавшись повістки, добровільно пішли до військових комісаріатів, щоб вступити до лав Збройних Сил України, про їх наполегливість, мужність та героїзм.
  Згадали і  загиблого в АТО земляка Володимира Ісадченка,  вшанували його пам'ять хвилиною мовчання.


Для користувачів Качурівської сільської бібліотеки була проведена патріотична година "Подвиг героїв АТО - приклад для нащадків" та представлена презентація книжкової виставки "Їх імена прославили наш край"

Бібліотекар Катерина Гоцуленко розповіла присутнім про воєнні дії, які проходять на сході нашої держави, про земляків, які взяли участь в АТО, зачитала вірші, присвячені захисникам України. Пам'ять загиблого воїна-земляка Віталія Катішова була вшанована хвилиною мовчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар