пʼятницю, 15 березня 2019 р.

"Гірська жінка на війні" в центральній бібліотеці


13 березня о 12.00 в медіацентрі центральної бібліотеки Куяльницької ЦБС відбувся показ першої художньої кінострічки "Гірська жінка: на війні" (Франція, Ісландія, Україна, 2018) від режисера Бенедикта Ерлінґссона.  Показ проходив в рамках фестивалю "Нове українське кіно", організованого Артхаус Трафік за підтримки Державного Агентства України з питань кіно.  

Світова прем'єра стрічки відбулася 12 травня 2018 року на 71-му Каннському міжнародному кінофестивалі, де вона брала участь в 57-й конкурсній програмі «Тиждень критики» та  отримала нагороду Консорціуму письменників і композиторів (SACD).


Стрічка стала фільмом-відкриття і на 9-му Одеському міжнародному кінофестивалі, який пройшов з 14 по 21 липня 2018 року в Одесі. У вересні 2018 року фільм було висунуто від Ісландії претендентом на 91-шу премію «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації за найкращий фільм іноземною мовою.

Головна героїня стрічки Хатла — диригентка хору, їй за п'ятдесят, однак за лаштунками тихої рутини вона веде таємне життя пристрасної захисниці екології. Коли Хатла планує свою найбільшу та найсміливішу операцію, вона отримує неочікуваного листа, який змінює все. Її заявку на усиновлення дитини нарешті схвалено, і на неї чекає маленька дівчинка з України. 


Оскільки Хатла готується покинути свою роль диверсанта та захисника нагір'я, щоб виконати свою мрію стати матір'ю, вона вирішує здійснити ще одну фінальну атаку, щоб завдати руйнівного удару алюмінієвій промисловості.









Фільм залишив яскраві та суперечні враження у глядачів, яких трішки засмутило сприйняття іноземним режисером нашого українського сьогодення: похмурі обличчя, старий транспорт, занедбані будівлі і байдуже ставлення до екології своєї країни. 


Але цей фільм беззаперечно викликає повагу до сильної жінки та її громадської позиції, яка піклується про майбутнє своєї країни, вступаючи наодинці у боротьбу з промисловими гігантами, що знищують оточуючий світ навколо неї.

Немає коментарів:

Дописати коментар