пʼятницю, 29 березня 2019 р.

Пам'ять не має забуття






31 березня Подільський район відзначає знаменну і пам’ятну дату для всіх мешканців – 75-ту річницю визволення від німецько-фашистських загарбників


До цієї історичної дати в краєзнавчому відділі центральної бібліотеки Куяльницької ЦБС була підготовлена книжкова виставка «Забуттю не підлягає» та проведена година мужності, на яку було запрошено юних читачів з Подільської громади, учасників конкурсу «Книгоманія-2019», та бібліотекарів з сіл громади.

Бібліотекар відділу Надія Балабан розповіла присутнім про історичний перебіг подій в нашому районі з серпня 1941 року по березень 1944 (період окупації), про героїчний супротив наших земляків, зупинилась на хронології звільнення сіл району та висвітила героїзм  радянських воїнів, які звільнювали Подільщину, і місцевих жителів, які боролися проти нацистських окупантів в тилу.


Також глядачам була презентована книжкова виставка, серед книг якої були представлені книги місцевих авторів:  Анатолія Ковальського «Город в военной шинели», Олександра Корембліта «Орбиты памяти», Якова Дрізо «Когда грохотала война»,  документальне видання  «Визволителі»  та інші.

28 березня в Гидеримській сільській бібліотеці відбулась історична година "Тих днів у пам'яті не стерти і сьогодні" до дня визволення Котовського (Подільського) району та села від нацистських загарбників для учнів 7- 8 класів. 

Завідувачка бібліотекою Василиса Полуденна разом із учням пройшла за картою бойовий шлях 94-ої гвардійської стрілецької дивізії, яка визволила село Гидерим та презентувала книжкову виставку під назвою "У війни немає забуття". 


Закінчився захід покладанням квітів на братську могилу, в якій поховано 32 солдата на чолі з командиром загону Олексієм Шевченко, та хвилиною мовчання в пам'ять про визволителів села.


До 75-ої річниці визволення села Новоселівка від нацистів директор Будинку культури Людмила Мойсенець та завідуюча бібліотекою Олена Швець біля  пам'ятника загиблим воїнам провели годину мужності "Подвигу вічно зоріти - пам'яті вічно жити!" 


Ведучі заходу розповіли про ті далекі події 1944, про страшні бої які точились на підступах до села. Перемога стала можливою завдяки героїзму, мужності та відданості земляків, які під час війни допомагали солдатам вистояти в запеклих боях.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять тих, хто боровся і поліг за визволення рідної землі, і поклали корзини до підніжжя пам'ятника.


Бібліотекарі села Куяльник Марія Каназірська та Рита Гарматюк разом із завідуючою клубом Інною Урсул  провели історичну годину "І пам'ять, і шана, і слава" та організували для дітей екскурсію до Подільського міського краєзнавчого музею


де доглядач музею Доскач Володимир Володимирович дуже цікаво та наглядно розповів про історію визволення Подільського району. Також всі присутні переглянули фільм "Сторінками нашої історії".
В Малофонтанській бібліотеці пройшла літературно-музична година "Подвиг. Перемога. Пам'ять...", яку провели завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідуюча клубом Ірина Попенко. Вони розповіли присутнім про визволення Подільського району від нацистських загарбників у Другій Світовій війні та вшанували панахидою пам'ять тих, хто назавжди залишився на тій війні.



На заході виступив колектив "Фонтанські дівчата" з піснями про війну. Бібліотекар представила книжкову виставку "Незгасне пам'ять і вічна слава".



Бібліотекар і зав. клубом висловили людську пошану ветеранам-землякам, адже на їх долю випали не тільки буремні воєнні роки, а й відбудова народного господарства в післявоєнний період. І вони вистояли, вони перемогли.



75 років тому під кулями, у гуркоті вибухів, по розбитих воєнних дорогах прийшло до нас довгоочікуване звільнення. Немає вже в живих тих мужніх бійців, що звільняли Подільщину, але вони назавжди залишаться в нашій пам’яті  зразками мужності та героїзму.


Немає коментарів:

Дописати коментар