вівторок, 11 червня 2019 р.

Професійні секрети "бібліотечного літа"



"Бібліотечне літо" в самому розпалі, а для того, щоб воно було цікавим та змістовним, ретельно попрацювали фахівці методичних центрів Куяльницької ЦБС, які присвятили циклу літніх бібліотечних заходів для дітей цілий семінар-практикум «Основні форми і методи організації вільного часу користувачів-дітей».  



В ході семінару працівникам бібліотечних філій системи були надані детальні консультації щодо розмаїття форм сучасних масових заходів, направлених на популяризацію книги та читання через розважально-ігрові програми, літературні вікторини та квести.




Важливість цього напрямку в роботі закладів культури відмітила присутня на семінарі начальник відділу розвитку культури та туризму Куяльницької сільської ради Ольга Шапран.


Цикл детальних рекомендацій був наданий працівниками центральної дитячої бібліотеки. Зокрема, методист по роботі з дітьми Олена Зінченко  висвітила діяльність бібліотеки як основного осередку інформаційно-дозвіллєвих заходів для дітей під час літніх канікул. 



Додатком до доповіді стала добірка роздаткового матеріалу з готовими сценаріями заходів.


Про сучасні "родзинки" форм і методів роботи з дітьми молодшого шкільного віку у вільний час розповіла бібліотекар молодшого відділу Нелі Сліпенчук, наголосивши на необхідності колективних голосних читань, які зближують учасників заходів та спонукають до подальшого самостійного читання.




Цікавим для сільських бібліотекарів став досвід роботи колег з бібліотек сіл Стара Кульна, Борщі, Гидерим, Чубівка. 


Бібліотекар селища Борщі Оксана Перебітюк в презентації своєї роботи зупинилась на основних моментах роботи свого закладу з дітьми протягом усього року.



Яскравий фоторепортаж зі своїх масових заходів продемонструвала присутнім завідуюча бібліотекою села Гидерим Василиса Полуденна, супроводжуючи презентацію влучними коментарями.


Завідуюча бібліотекою села Стара Кульна Ганна Кабак зупинилась на розважально-ігрових формах заходів: іграх, забавах, конкурсах, які так люблять діти і які були проведених бібліотекою не тільки на пришкільних майданчиках, а й у шкільний час.



Залучає дітей до читання змалку і бібліотекар села Чубівка Нелі Яніцька, використовуючи ляльки-рукавички та лялькові вистави за відомими українськими казками в дитячому садочку та в стінах бібліотеки. 



Змістовно проводять час в бібліотеці і діти, які тягнуться до рукоділля. Під час виступу бібліотекар продемонструвала найкращі роботи членів бібліотечного гуртка "Творчі долоньки", який активно працює протягом літа.


Завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Тетяна Костенко поздоровила усіх бібліотекарів зі значним надходженням дитячої літератури і попросила під час літнього періоду приділити велику увагу очищенню фонду від застарілої та зношеної літератури.





"Літо - це пора для продуктивної праці бібліотекарів не тільки в напрямку змістовного дозвілля, а й наведення порядку в бібліотечних закладах, які мають бути сучасними, комфортними, прибаливими для читачів, особливо для дітей, тому що любов до книги  та читання починається з дитинства", - підвела підсумки семінару директор ЦБС Світлана Дюгаєва 



та повідомила, що в 10 сільських бібліотеках системи вже підготовлена необхідна база для розшрення бібліотечних послуг з використанням новітньої компютерної техніки. 


                        

Немає коментарів:

Дописати коментар