вівторок, 27 серпня 2019 р.

«Моя маленька Батьківщина» на районному святі до Дня Незалежності



Якщо скласти маленькі Батьківщини кожного з нас – вийде велика держава Україна.
21 серпня на великому районному святі до Дня Незалежності і Дня Прапору в селі Коси бібліотекарі спільно з відділом розвитку культури та туризму презентували громадськості  краєзнавчо-туристичний портал «Моя маленька Батьківщина»

Центром експозиції був мобільний стенд «Куяльницька сільська  рада. Подільський район. Одеська область» - велика карта нашої громади з сукупністю знаків, розставлених у певному порядку, який ненав’язливо, своєрідною мовою різнокольорових значків розповідав про мальовничі куточки краю та вказував  на потенційні напрямки розвитку зеленого туризму,  або   цікаві історичні факти  та місця, архітектурні та старовинні пам’ятки.

Червона позначка інформувала  про непересічних людей нашої громади, які залишили свій слід в історії  сіл, а жовта і біла  привертали увагу  тих, хто любить смачно поїсти та цікавиться гастрономічним туризмом, бо саме в селах, позначених цими кольоровими мітками, відбувались районні фестивалі «Борщу», «Вишні»  та  по-справжньому смакує національна кухня чехів, молдаван, росіян, українців.



Ідентичними позначками були помічені експозиції порталу, де детальніше можна було дізнатися про родзинки рідного краю. 


Головний спеціаліст відділу розвитку культури та туризму Наталія Мокряк представила присутнім стендові експозиції, які були позначені зеленою та синьою мітками «Напрямки» та «Пам’ятки»,  серед яких фотостенд з рекреаційними зонами Подільщини,  Пам’ятки нашого краю», які зберіглися з найдавніших часів.



Знайомила  Наталія Володимирівна і з майбутніми туристичними маршрутами на виставці-презентації «Зелений туризм як різновид підприємницької діяльності в сільській місцевості» 




та пропонувала в якості роздаткового матеріалу  тематичні буклети. 




Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан розповіла гостям свята про непересічних земляків, які творили історію нашого краю та знайшли своє почесне місце на сторінках книг та фільмів. 



Виставковий матеріал з червоною позначкою  включав три виставки та стверджував просту істину - історію творять люди.  На кожному історичному етапі на Подільщині були справжні звитяжці,  які покоряли зоряні висоти своєю звитягою та мужністю.








Особливу увагу цього дня привертав стенд «По кому дзвонять дзвони». Дзвони пам’яті, які єднали в ці дні всю країну. 





У нашому порталі вони дзвонили по 8-ми землякам, які загинули на Сході України.




З відеоролика, створеного бібліотекарями центральної бібліотеки «Подільщина- моя маленька Батьківщина», який продемонструвала завідувачка дитячою бібліотекою Олена Зінченко, 








охочі дізналися і про таємничого Апостола Вогненного, настоятеля підземного монастиря з Казбеків, і про розбійницькі пристрасті  «Чумацького шляху», і про цілющі сили Гидеримської купелі, і про Розалівське дерево кохання,  і про велику школу сліпих лірників, і про одвічні скарби Нестоїтського кладовища, 



про  красу Липецького найстарішого храму і про відомого мецената, і про авантюрного терориста та безстрашного червоного комдива, чиє ім’я довгі роки носило наше місто і район.



А ще  головний стенд став успішною фотозоною  для всіх бажаючих. 














Географію учасників легко буде визначити по кадрам: Любомирка та Мардарівка, 











Станіславка та Бочманівка,




Коси та  Нестоїта,  Вишневе та М-Фонтан, Борщі та Качурівка…










Якщо скласти маленькі Батьківщини кожного з тих, хто залишився на кадрі фотографа  – вийде велика Куяльницька сільська громада,











 а якщо скласти всі відомості, зібрані бібліотекарами та спеціалістами відділу розвитку культури та туризму для експозицій порталу - вийде справжня краєзнавча енциклопедія, якої в нас поки не має.


Немає коментарів:

Дописати коментар