понеділок, 25 листопада 2019 р.

Схилімо голови в скорботі




«Хрести… Хрести…
Померлих так багато,
Що не усіх земля і прийняла…
За убієнних на весь світ кричати
Нам треба. Пам’ятати все про них
І кожне ім’я злотом написати
Грядущим на скрижалях кам’яних»


Ці проникливі, сповнені болем поетичні рядки з вірша молодої української поетеси Марини Довгаль стали красномовним епіграфом до низки заходів, що відбулися до Дня пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій в бібліотеках Куяльницької громади.

Біля памятного знаку жертв Голодомору в селі Новоселівка відбулась година-реквієм "Білий янгол скорботи». Вшанувати пам'ять жертв голодоморів прийшли представники Куяльницької сільської ради на чолі з головою сільської ради Сергієм Паламарчуком, працівники Новоселівського старостинського округу, учні та вчителі місцевої школи, жителі села.



Ведучі заходу - завідуюча сільською бібліотекою Олена Швець та директор Будинку культури Людмила Мойсенець - акцентували увагу присутніх на трагічній для України і її народу даті, жахливій трагедії, яка забрала в могили мільйони невинних українців, 




та запросили усіх  пом'янути їх пам'ять хвилиною мовчання та покласти живі квіти до підніжжя пам’ятника.
На знак пам`яті мільйонів українських селян, які загинули від голоду, заподіяного сталінським режимом,  в бібліотеці села Гидерим пройшла година-реквієм "Схилімо голову в скорботі" для учнів 7- 10 класів. Завідувачка бібліотекою Василиса Полуденна розповіла про причини та жахливі наслідки влаштованого владою геноциду. Слухачі були приголомшені цифрами, котрі підтверджують всю глибину страшної людської трагедії, пережитої нашим народом. 

Бібліотекар зачитала учням розповіді-спогади односельців, які були свідками голодомору 1932- 1933 рр.. На цілу годину бібліотечна зала стала храмом Скорботи і Пам`яті.  

Під час заходу, бібліотекар ознайомила учнів з книжковою виставкою "Голодомор - невиплакані сльози України". Учні запалили свічку, світло якої є нашою даниною невинно убієнним голодомором, та схилили голови в пам`ять всіх великомучеників нашої страшної історії.


"Згадаймо живих і ненароджених" - під такою назвою пройшла історична година в бібліотеці села Станіславка. Завідуюча бібліотекою Валентина Христич презентувала дорослих читачам книгу та папку зі спогадами земляків - очевидців голодомору, 

розповіла про окремі історичні факти тих жахливих років. Пам'ять жертв Голодомору була вшанована хвилиною мовчання та запаленням свічок.

В Гоноратській бібліотеці пройшла година-реквієм "Скорбота плакала свічками". Протягом дня до бібліотеки завітали учні 7 та 8 класів. Завідуюча бібліотекою Світлана Якубовська розповіла присутнім про страшні події 31-33 років, які навічно залишилися в людській пам'яті, зачитала розповіді очевидців-односельців , які пережили голод, познайомила дітей з книжковою викладкою "Чорна сповідь твоя, Україно".




Велике враження на присутніх справив відео-ролик "Голодний дух" та слайд-презентація "Голодомор 1932-33 років: історія свідчить".


Малофонтанська сільська бібліотека зібрала користувачів на годину-реквієм "Голодомор - наша печаль і скорбота". Працівники культури Ірина Дмитрієва та Ірина Попенко нагадали присутнім про жахи голоду 1932-33 років, запропонували переглянути відеоролик "Голодний дух".





Бібліотекар зробила огляд книжкової виставки "Голодомор: образу хліба вклонімося". Прозвучали пісні "Голодомор" та "Свіча".




Наприкінці заходу, запаливши свічку пам'яті, всі хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих. І в кожній душі цей маленький вогник свічки залишився, як спомин про тих, які померли страшною смертю.

В бібліотеці села Стара Кульна година-реквієм пройшла під назвою "Скорботна свічка памяті людської". Затамувавши подих, зі сльозами на очах, учні 5-9 класів, які завітали на захід, слухали розповідь завідуючої бібліотекою Ганни Кабак та директора Будинку культури Овчеренко про долі своїх земляків, спогади тих, хто пережив ту страшну трагедію. 





Завершився захід хвилиною мовчання та запаленою свічкою.


Година-реквієм "В руках, що виростили хліб, не залишили і зернини" відбулась і в бібліотеці села Коси. Бібліотекар Олена Дегтяренко та директор БК Олена Кондельчук ознайомили присутніх з трагічним минулим нашого народу, 




розповіли, що потрібно бережно ставитись до історії своєї країни, розкривати її як білі, так і чорні сторінки.

В бібліотеці села Липецьке був проведений поминальний вогник "Скорботна свічка пам'яті". Бібліотекарі Любов Лунгул та Лариса Дімпул розповіли присутнім про жахи голоду 1932-1933 років, про загибель мільйонів людей, презентували книжкову виставку "Пам'яті незгасна свіча" та запросили присутніх вшанувати пам'ять невинно убієнних хвилиною мовчання.



Година памяті  під назвою "Навіки до тридцятих ми прикуті" зібрала читачів бібліотеки села Ставки. Бібліотекар Тетяна Демяненко запропонувала до уваги присутніх огляд книжної виставки  та перегляд  тематичного відеоролику.


Пам'ять людей, загинувших від голоду, вшанували і в селі Мардарівка. Біля памятного хреста жертвам голодомору працівниками культури, педагогами, учнями місцевої школи та жителями села були покладені квіти та вінки, протоієреєм Михайлом Базилько відслужена панихида. 


Бібліотекар Людмила Шевченко запросила учасників заходу до бібліотеки та познайомила з книжковою виставкою «Голодний смерч над Україною», зачитала спогади земляків – очевидців голодомору. 

Документальні книги, спогади свідків тих жахливих подій, художні твори, присвячені холодним лихоліттям українського народу, зібрала розгорнута в бібліотеці села Куяльник книжкова виставка «А пам'ять серця вічна». Протягом тижня бібліотекарі Марія Каназірська та Рита Гарматюк знайомили читачів з історичними фактами та страшною статистикою трьох голодоморів в Україні: 1921-1923 років, 1932-1933 років та 1946-1947 років.





Пам'ятаймо нашу історію, щоб ця трагедія більше ніколи не повторилася, щоб пам'ять про це не дозволила більше такому статися. Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.


Немає коментарів:

Дописати коментар