середу, 22 січня 2020 р.

Соборна духом Україна




22 січня ми щорічно святкуємо День Соборності. Останні декілька років свято набуло нового сенсу, адже сьогодні, як ніколи, гостро стоїть питання Соборності України. Низка тематичних бібліотечних заходів, присвячених цій знаменній даті,  розпочалась 21 січня в медіацентрі центральної бібліотеки. 



Гостями  історичного хроноскопу "Соборність – видатна віха української державності" стали старости Куяльницької громади та працівники структурних підрозділів сільської ради.


Бібліотекарі Людмила Бензар та Надія Балабан привітали всіх з цією знаменною датою в житті нашої держави, розповіли про перебіг подій столітньої давнини, підкріплюючи свою розповідь добіркою документального відеоматеріалу (Ольга Волкунович).   

Цікавим доповненням до тематики заходу стала книжкова виставка «Соборна духом Україна» (Ірина Пашора) та презентація літературного проекту «12», який нещодавно стартував в бібліотеках системи та  присвячений поетам і письменникам, які вклали найбільше сил в об'єднання нашої держави та відновлення української ідентичності. 


В рамках цього проекту була презентована творчість поета-патріота Василя Симоненка, 85-річчя якого відзначалось у січні.  
Після заходу представники Куяльницької громади в повному складі виїхали до села Бочманівка, щоб покласти квіти до стели Тараса Шевченка, вшановуючи  патріотичні  ідеали свободи і єдності 



А 22 січня до бібліотечного медіацентру завітали студенти-першокурсники медучилища (куратор Галина Розумієва) на патріотичний калейдоскоп «Великий день Злуки»


в рамках якого відбувся історичний екскурс "Україна Соборна – гордість і слава" та конкурсну програму «В нашім серці Україна – неподільна та єдина» на краще знання історії, географії, народознавства та літератури України.  


Юнаків та дівчат зустрічали працівники бібліотеки  Ольга Волкунович та Ірина Пашора, які розповіли присутнім про історичне значення події, що відбулася 101 рік тому, продемонстрували документальний відеоролик того незабутнього 1919…


Далі студенти розділились на дві команди «Патріот» і «Справжній українець», які в ході складної, цікавої конкурсної програми продемонстрували гарні знання та високу ерудицію в усіх номінаціях конкурсу,  швидко набираючи бали для своїх команд.



Одним із самих цікавих конкурсних завдань було скласти на швидкість карту України, об’єднавши Південь, Північ, Захід та Схід з запропонованих кольорових пазлів.


Фінальний конкурс асоціацій на жовтих та блакитних клаптиках довів, що наша Батьківщина асоціюється у юнаків з колоссям, віночком, булавою, козаками, калиною, крашанками, Дідухом, вербою, сонцем, вишитим рушником, шевченківським «Кобзарем».  



Він був дуже активним, і по закінченню змагання на фліпчарті був складений прапор України.



Асоціація з «Кобзарем» стала плавним переходом до презентації Літературного проекту «12», в ході якого студенти познайомились з творчістю українського поета Василя Симоненка, справжнього патріота свого народу, своєї країни, який став ключовим автором січня. 


Під час заходів для всіх вікових категорій наших користувачів червоною стрічкою  проходила тема  єдності нашої землі, нашого народу,   нагадуючи і дорослим, і юнацтву, про те, яких зусиль та жертовності коштувало нашим предкам об’єднання українських земель.

Немає коментарів:

Дописати коментар