четвер, 23 січня 2020 р.

Соборність держави - єднання народу!




У січні наша держава відзначає День Соборності України. Цього дня вшановують громадянський подвиг, патріотизм і мужність людей, що виступили на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави. Різноманітними тематичними заходами вшанували це свято і сільські бібліотеки Куяльницької громади.


В бібліотеці села Малий Фонтан працівниками культури Іриною Дмитрієвою та Іриною Попенко була проведена година історичної пам’яті «Україна - держава свободи і єдності», під час якої молодь ознайомилась з історичними подіями 22 січня 1919 року, звернувши увагу на важливість цієї дати в становленні ідеї незалежності та соборності України.



Відеоролик «Україна є, була і буде», продемонстрований учасникам заходу, показав єдність та згуртованість українського народу, любов до Батьківщини, а літературна вікторина "З Україною в серці" виявила чималі знання юнаків та дівчат з історії країни, української літератури. Велику увагу у присутніх викликала і тематична книжкова виставка «Всім серцем любіть Україну».



Бібліотекарі села Липецьке Любов Лунгул та Лариса Дімпул презентували своїм користувачам книжкову виставку "Соборна, Вільна Україна" в приміщенні Будинку культури, розповіли  історію єдності України, підкріпивши свою розповідь документальним відеороликом "Моя Країна Україна". 




Учасники заходу декламували вірші, відповідали на запитання історичної вікторини, а потім усі разом, взявшись за руки, створили живий ланцюг з вишитими рушниками.


В бібліотеці селища Борщі відбулась презентація книжкової виставки-події "Соборність України: під прапором волі".  Разом із бібліотекарем Оксаною Перебітюк діти середнього віку, а також користувачі похилого віку, знайомилися з документами, що висвітлюють найважливіші події з історії України - передумови й причини об'єднавчого процесу, 



тернистий шлях України до соборності, ідеї побудови української, самостійної, соборної держави, дізналися про Всеукраїнську акцію "Живий ланцюг" як символ духовної єдності людей східних і західних земель України.


В Гидеримській сільській бібліотеці  була проведена патріотична година "Вона - наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна!". Завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна розповіла учням про історію та традиції  святкування Дня Соборності та запропонувала тематичну конкурсну програму.  Закінчився захід "живим ланцюжком " з прапором України.


Бібліотекарі Куяльницької бібліотеки Марія Каназірська та Рита Гарматюк запросили своїх читачів, учнів 5-9 класів, на свято єднання "Моя єдина і соборна країна". 


Бібліотекарі ознайомили дітей з історією виникнення свята, презентували відеоролик   "Злука. День Соборності України» та провели огляд книжкової виставки "Соборна моя Україна".


Яскравим заходом стала літературно-музична композиція "Соборна і єдина моя Україна!", яку бібліотекар села Борщі Наталія Іванкова спільно з педагогами провела для найменших своїх читачів, учнів початкових класів та вихованців місцевої школи-садочку. 


Дітки брали активну участь у заході, читали вірші, присвячені Україні, переглядали мультфільми та знайомились з книжками тематичної книжкової виставки.



В Косівській сільській бібліотеці відбулись історичні читання "Соборність України: від територіальної цілісності до громадської консолідації". Бібліотекар Олена Дегтяренко розповіла гостям, що означає поняття «Соборність» і яке значення мало об'єднання УНР з ЗУНР для утворення єдиної української держави. Закріпити отримані знання дітям допомогла тематична відеопрезентація та книжкова викладка. 




Бібліотекар села Малий Куяльник Олена Цуркан спільно з завідуючою клубом Наталею Сергінчук запросили читачів-дітей на годину історії "Соборність держави - єднання народу!".



Бібліотекар села Ставки Тетяна Демяненко та села Вишневе Антоніна Станько завітали до Вишнівського  ЗЗСО І-ІІ ступеня, де провели  історичний урок під назвою "Соборність - видатна віха української державності".  



Бібліотекарі  розповіли   історію  цієї видатної події, продемонстрували  відеоролик підписання  Акту Злуки та провели з учнями вікторину про  державні символи України. Завершувала захід презентація книжкової виставки  під назвою "Єдина і Соборна моя Україна».



Історичну годину «Соборність України – єднання душі»  провела для користувачів бібліотеки села Мардарівка бібліотекар Людмила Шевченко, розповівши про урочисте проголошення в 1919 році Акту злуки  УНР и та ЗУНР в  єдину  незалежну  державу та традиції святкування цієї знаменної події в сучасній Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар