четвер, 30 січня 2020 р.

Крути - перемога українського духу




29 січня Україна вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами - однієї з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років, яка стала символом незламності і стійкості українських воїнів. Ця знаменна дата завжди в центрі уваги бібліотечних закладів Куяльницької громади, які щороку вшановують героїв Крут під час різноманітних тематичних заходів.
До уваги користувачів центральної  бібліотеки були презентовані книжкова виставка "Під Крутами пішли в безсмертя" та добірка відеоматеріалів "Навіки молоді герої Крут". Особливо зацікавила читачів книга Костянтина Тур-Коновалова "Крути 1918" - драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях, на сторінках якої можна знайти і карту історичних подій, і цитати з розповідей очевидців, і навіть газетні вирізки.

В центральній дитячій бібліотеці пройшла презентація українського історичного кінофільму "Крути 1918". Присутній на презентації учасник ООС, військовослужбовець Дмитро Зайцев наголосив, що військові, які сьогодні захищають Україну на Сході,  разом з нами, віддають шану стійкості  та  мужності  молодим  хлопцям, героям Крут, які  слугують  гідним прикладом  нам та  майбутнім  поколінням.

Бібліотекарі села Липецьке Любов Лунгул та Лариса Дімплу провели історичну годину "Навіки молоді - герої Крут" та презентували книжкову виставку "Герої, що полягли під Крутами". Присутні заходу ознайомились з рядками української історії і переглянули відеоролик про героїчний подвиг юнаків, що полягли за незалежність молодої Української Держави на станції Крути у 1918 році. Пам'ять юних Героїв була вшанована хвилиною мовчання.


В Косівській бібліотеці  відбулась інформаційна година "Крути - бій за майбутнє" для учнів 4 класу місцевої школи. Бібліотекар Олена Дегтяренко та директор Будинку культури підготували для діток інформаційну розповідь про бій під Крутами, продемонстрували тематичну відеопрезентацію та документальний фільм, присвячений героїчним подіям в історії нашої країни.


До уваги користувачів Новоселівської сільської бібліотеки була представлена викладка літератури "Крути - перемога українського духу", яка дала змогу всім бажаючим ознайомитися з літературою про героїчний подвиг нашої молоді. Завідуюча бібліотекою Олена Швець доповнила його інформаційною довідкою "Бій під  Крутами".

Прес-виставку під назвою "Нам не забути славу Крут" представила своїм читачам бібліотекар селища Борщі Оксана Перебітюк. Із розповідей бібліотекаря присутні згадали про трьохсот студентів та гімназистів, які вступили в нерівний бій з солдатами більшовицької армії, у виконанні Ілони Гонци прослухали вірш Павла Тичини «Пам'яті тридцяти» та переглянули відеоролик "Бій під Крутами".





Історична година до дня пам'яті Героїв Крут  "Навіки молоді - Герої Крут» пройшла для читачів шкільного віку і в бібліотеці села Малий Куяльник (бібліотекар - Олена Цуркан).



У Малофонтанській сільській бібліотеці завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва спільно з завідуючою клубом Іриною Попенко провели годину-реквієм «Ніколи не забути цих юних душ нескорений політ»  для учнів Малофонтанської школи. 





Пізнавальним для всіх присутніх став відеоперегляд «Недооцінений урок історії. Герої Крут» та огляд інформаційного стенду "Памятаємо героїв Крут". 



"Під Крутами бій, під Крутами  кров" - під такою назвою в Гидеримській сільській бібліотеці відбувся відеоперегляд документального фільму, приурочений подіям під Крутами, по закінченні якого завідуюча  бібліотекою Василиса Полуденна ознайомила учнів 7-10 класів з тематичною виставкою "Пам`ятаємо героїв Крут" .

Немає коментарів:

Дописати коментар