понеділок, 3 лютого 2020 р.

"Будь на часі!" Пріоритетні напрямки роботи бібліотек Куяльницької громади у 2020 році



31 січня відбувся перший в цьому році семінар бібліотечних працівників Куяльницької ЦБС "Будь на часі!" Пріоритетні напрямки роботи бібліотек у 2020 році"


На семінар з'їхались бібліотекарі з усіх сіл великої Куяльницької громади. На семінарі були присутні заступник голови Куяльницької сільської ради з гуманітарних питань Тетяна Кунаренко та начальник відділу розвитку культури та туризму Ольга Шапран.

Відкрила семінар директор ЦБС Світлана Дюгаєва, яка акцентувала увагу на вимогах, які стоять сьогодні на часі перед бібліотечними закладами. 21 січня 2020 року Українська бібліотечна асоціація уклала меморандум з Міністерством цифрової трансформації України про співпрацю за проектом "Дія. Цифрова освіта", 



який дасть розуміння мешканцям громади, як навчитися цифровій грамотності та як допомогти відвідувачам бібліотек пройти навчання на сайті osvita.diia.gov.ua.


Наголосивши, що наші бібліотеки вже мають великий досвід надання доступу мешканцям сіл до онлайн-послуг, Світлана Миколаївна проінформувала працівників про долучення 15 бібліотек системи, підключених до інтернету, до проекту національної компанії з цифрової грамотності "Будь на часі". 



З практичними питаннями щодо роботи на онлайн-платформі "Дія. Цифрова освіта" познайомила бібліотекарів заступник директора Людмила Бензар, детально зупинившись на основних етапах навчання.



Приємним сюрпризом для працівників і гостей семінару став відеорепортаж з "перших вуст" про комп'ютеризацію бібліотечних закладів  у 2019 році за підтримкою Куяльницької громади. 2019 рік був роком "прориву" для нашої системи. 


І сьогодні  бібліотеки 14 сіл: Гонората, Куяльник, Гидерим, Качурівка, Нестоїта, Коси, Липецьке, Мардарівка, Стара Кульна, Станіславка, Ставки, Малий Фонтан, селище Борщі, станція Борщі здатні стати дієвою платформою для опанування цифрової грамотності.


Героями ролику стали прості користувачі сільських бібліотек, які щиро ділилися своїми враженнями від доступу до інтернет-послуг, радувалися осучасненню бібліотек та розповідали про те, що вони ще хотіли би бачити в бібліотеках на селі. 


Радує, що відеоролик  створений бібліотекарем медіацентру центральної бібліотеки  Ольгою Волкунович, яка самостійно опанувала та володіє програмою цифрової обробки відеоматеріалу, за що була відмічена як переможець в номінації "Професійна майстерність" у Всеукраїнському конкурсі "Успішні бібліотечні програми для молоді".


Переглянувши ролик, Тетяна Кунаренко відмітила необхідність подальшої підтримки бібліотечних закладів, які є важливою частиною соціальної інфраструктури села і відіграють важливу роль у житті сільських мешканців.


Підводячи підсумки роботи ЦБС в 2019 році, Ольга Шапран відзначила грамотами від Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської державної адміністрації найкращих серед бібліотекарів системи. 



Це - завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Тетяна Костенко, завідуюча бібліотекою-філією №10 села Гонората Світлана Якубовська, 





бібліотекар бібліотеки-філії №48 селища Борщі Оксана Перебітюк.

Продовжився семінар питаннями стосовно повсякденної роботи закладів.  З аналізом основних показників діяльності роботи бібліотек-філій ЦБС за 2019 рік виступила завідуюча методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак, детально зупинившись на недоліках в роботі кожної бібліотечної філії, на які треба звернути увагу в цьому році.



З рекомендаціями щодо планової масової роботи бібліотек-філій ЦБС та виконання наказів і розпоряджень органів влади звернулась до працівників методист Раїса Карп.



Не забули на семінарі і про роботу з користувачами-дітьми. Завідуюча центральною дитячою бібліотекою Олена Зінченко доповіла про організацію та умови проведення цьогорічного Всеукраїнського конкурсу "Найкращий читач. Книгоманія-2020", 


проголосивши про старт першого етапу конкурсу на базі сільських бібліотек, який буде тривати до 20 лютого, та проведення другого етапу конкурсу на базі центральної бібліотеки 13 березня. Бібліотекарям був наданий необхідний роздатковий матеріал.



Про участь бібліотечних працівників у щорічному огляді-конкурсі "Мій рідний край, моя земля" нагадала присутнім бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, 


наголосивши, що ЦБС має амбітні плани на цьогорічну роботу, яка буде проходити під назвою "Історія села: від сивої давнини до сьогодення", результатом якої стане створення краєзнавчого довідника про історію сіл Подільщини.

Інформаційним, цікавим та корисним для бібліотекарів стала зустріч-діалог з начальницею Подільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Оленою Швець, яка проінформувала про зміни в пенсійному законодавстві, відповіла на численні питання працівників щодо нарахування пенсій, надбавок та пільг 


та познайомила з веб-порталом Пенсійного фонду, в якому кожен з присутніх пенсіонерів має особовий кабінет і може дізнатися про всі нарахування, не виходячи з дому чи з бібліотеки.




Семінар, як завжди, перший семінар року був великим, насиченим інформацією та пройшов в діловій робочій атмосфері.




Плани - амбітні, роботи - багато, хочеться тільки щоб і зарплати і пенсії у бібліотекарів були відповідні їх праці.


Немає коментарів:

Дописати коментар