четвер, 10 грудня 2020 р.

"Літературний проєкт 12" представляє авторів грудня


Закінчується рік, і добігає  свого кінця "Літературний проєкт 12". Останньою книжковою виставкою, розгорнутою в грудні в рамках проєкту стала виставка, присвячена українським авторам "трьох століть":  Миколі Гоголю (19 століття), Олесю Гончару (20 століття) та Сергію Гридіну, який представляє сучасну українську літературу 21 століття.

Микола Гоголь - російський та український прозаїк, драматург, поет, критик, публіцист, визнаний класик української та російської літератури. Народився 20 березня (1 квітня) 1809 року на Полтавщині, у селі Сорочинці. Найвідоміші твори автора - "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", "Тарас Бульба", "Миргород", "Ревізор", "Мертві душі" - є улюбленими книжками вже багатьох поколінь українців.




Родзинкою виставки є розділ "Книга, прочитана екраном", присвячений фільму "Вечори на хуторі біля Диканьки" - чудовій різдвяній історії, що вийшла на великі екрани  в 1961 році. 


Повнометражний кольоровий фільм-казка, поставлений режисером Олександром Роу,  є екранізацією повісті Миколи Гоголя "Ніч перед Різдвом". Розділ виставки доповнений яскравими інсталяціями головних героїв фільму.


Олесь Гончар - письменник, літературний критик, громадський діяч, перший лауреат республіканської премії ім. Т. Шевченка (1962), голова Спілки письменників України, академік НАН України, Герой України (2005, посмертно). Найвідоміший твір автора "Собор" (1968) швидко розійшовся півмільйонним тиражем, після чого був заборонений. Українська діаспора тричі номінувала письменника на Нобелівську премію.



Найвідомішими у творчому доробку Олеся Гончара є романи "Прапороносці" (1948), "Людина і зброя" (1960), "Тронка" (1963), новели і повісті, літературна критика, щоденники. Зібрання його творів видано у 12 томах (2009).



Сергій Гридін - це сучасний український автор, який пише твори для дітей та юнацтва. Книги "Відчайдушний" та "Не такий" увійшли до короткого списку номінантів щорічної премії "Дитяча книга року ВВС-2013".


Твори Сергія Гридіна двічі ставали переможцями конкурсу "Краща книга Рівненщини" у номінації "Краще видання для юнацтва та молоді" (2015). За покликом серця він пішов боронити країну від ворога. Враження та роздуми він втілив у декількох творах для дорослих читачів - повістях "Сапери", "Віраж" та "Чужий".

Книжкова виставка запрошує до знайомства усіх бажаючих!

Немає коментарів:

Дописати коментар