четвер, 18 травня 2023 р.

На варті культури нації


17 травня в центральній бібліотеці КУ "Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради" відбувся семінар бібліотечних працівників "Сучасні аспекти діяльності бібліотек громади".

Так як семінар проходив напередодні Дня вишиванки, бібліотекарі з усіх куточків нашої громади з'їхались на захід в святкових вишитих сукнях та сорочках.


Відкрила семінар директор установи Світлана Дюгаєва, яка познайомила фахівців з викликами сьогодення та актуальними питаннями, що стоять перед бібліотечною спільнотою громади.


Бібліотеки в усі часи були вартовими культури нації, її здобутків, цінностей та чеснот, і сьогодні ми повинні достойно тримати інтелектуальний фронт заради нашого майбутнього.


Світлана Миколаївна представила бібліотечним працівникам нового начальника відділу розвитку культури та туризму Куяльницької сільської ради Надію Красовську.

Очільник культури привітала учасників семінару з наступаючим святом, відмітила високій рівень бібліотечних фахівців нашої громади та висловила сподівання на подальшу активну та плідну співпрацю всіх структурних підрозділів культури на благо мешканців громади.  


Основні питання систематизації бібліотечної документації щодо нових форм звітності бібліотек висвітила в своїй доповіді завідувачка методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак.



Зокрема, до уваги бібліотекарів були представлені нові звітні форми 6-нк, 80-а-рвк та нові графи з показниками у щоденниках роботи.


Про важливість та особливості обліку електронних ресурсів та віртуальних користувачів бібліотечних філій доповіла заступник директора Людмила Бензар.


Ця інформація викликала особливу увагу, тому що ці показники є новими для багатьох бібліотечних філій, вони тільки починають опановуватись в практиці роботи наших закладів.


Про інноваційні, креативні форми заходів з популяризації книги та читання в рамках Стратегії розвитку читання на 2023-2025 роки розповіла присутнім методист Раїса Карп.


Бібліотекарі ретельно занотовували запропоновані форми та назви бібліотечних інновацій.


На головних акцентах роботи з користувачами-дітьми в рамках даної Стратегії розвитку читання детально зупинилась завідувачка центральною дитячою бібліотекою Олена Зінченко.


Олена Миколаївна поділилась з фахівцями цікавим досвідом роботи з дітьми провідних бібліотек країни.


Її доповідь доповнила завідувачка відділом обслуговування центральної дитячої бібліотеки Марія Лунга, наголосивши на особливостях проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу "Лідер читання-2023", який стартує у червні і буде підводити підсумки у серпні.


Бібліотекар запропонувала колегам із сільських філій ретельно підібрати кандидатури учасників, які впродовж кількох років були активними читачами та учасниками соціокультурних заходів їхніх бібліотек.


Про вимоги щодо проведення краєзнавчого конкурсу "Так виникає нація героїв" в рамках щорічного огляду-конкурсу "Мій рідний край, моя земля" нагадала фахівцям бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан.


Ця тема сьогодні актуальна, болюча, і дуже хочеться, щоб жоден з учасників цієї кривавої війни не залишився не згаданим, тому що за нашу свободу і незалежність вони платять найвищу ціну - своє життя.


Інформаційно наповнений огляд новинок літератури, яка надійшла до бібліотек громади, провела завідувачка відділом обслуговування користувачів центральної бібліотеки Інна Вербицька.  


Огляд супроводжувався яскравою презентацією, яка проілюструвала найцікавіші книжкові новинки за галузями знань. 


Особливу увагу фахівців привернули краєзнавчі видання про історію Одещини, її культуру, архітектуру, зокрема найбільший в Європі ринок - Одеський Привоз. Присутні мали змогу особисто переглянути книжки, альбомні видання. 


Продовжився захід цікавим, змістовним майстер-класом з проведення Дня вишиванки "Вишиванка - духовна броня нації", сценарій якого розробили працівники центральної бібліотеки  - завідувачка медіацентром Ольга Волкунович та завідувачка відділом обслуговування користувачів Інна Вербицька. 


Були представлені маловідомі факти про історію свята, про проєкти громадської організації "Всесвітній День вишиванки" з відтворення стародавніх вишитих сорочок видатних українців.


А завершився семінар спільним фото на бібліотечних сходинках для участі у святковому флешмобі Подільської райдержадміністрації "Подільщина у вишиванці".

Немає коментарів:

Дописати коментар