середа, 19 липня 2023 р.

Діти + книга = веселе літо


Літо   в бібліотеках нашої  громади для дітей  — це дружній, комфортний простір, здатний зробити відпочинок  активним, веселим та пізнавальним.


Вже багато років в нашій бібліотечній системі діє бібліотечна програма з підтримки дитячого читання   «Діти + книга = веселе літо».

І хоча кожен заклад відрізняється один від одного, але
 є загальні принципи і форми роботи, які дозволяють максимально приділити увагу дітям,  відволікти від болючих новин, зацікавити та  наповнити відпочинок корисним змістом.


Тут не лише порадять гарну книжку чи журнал, а й запропонують погратися, помалювати, подивитися дитячі фільми,  долучитися до цікавих акцій.





До послуг юних читачів є “Творча майстерня”, де можна навчитися виготовляти оригінальні сувеніри, аплікації, поробки, навіть  писати вірші та ін. 





Влітку бібліотекарі виходять за межі своїх залів. Багато заходів проходить просто неба на «бібліотечній галявині»: голосні читання, народознавчі години, бібліотечні пікніки, аукціони.

Цікаво дітям і мандрувати рідним селом з бібліотекарем чи клубним працівником, які так багато знають  про село, край, людей: екскурсії до майстринь села, до лісу, до церкви, до ФАПу, до старих криниць, купальнь, ізворів…




Бібліотекарі намагаються донести до дітей істину, що  дружба з книгою — це щоденне свято, бо саме вона, наша мудра порадниця, веде нас у дивовижний і чудовий світ, знайомлячи з різними людьми, тваринами, рослинами, пам’ятками.


Книга - така маленька і ,водночас, велика… Читаючи книги, ми стаємо мудрішими, добрішими, світлішими, довідуємося багато цікавого про сучасність і давно минулі часи.




Під час заходів діти пригадують прислів’я, розповідають  вірші, діляться  враженнями про вподобані твори, навіть співають.



Іноді, потрапляючи до бібліотеки,  малеча вперше має змогу потримати в руках книжку, бо купити зараз друковані книги вдається не всім батькам.  



Такі дітки з задоволенням розглядають гарні малюнки і беруться за олівці, щоб намалювати книжку-казку, про яку розповіла бібліотекарка. 




Жоден малюнок не залишається поза увагою, а займає місце на виставці «Я і моя улюблена книга».



Завжди цікаво, там де на тебе чекають, де з тобою займаються , де тобою цікавляться!  Тож , шановні колеги, давайте  допоможемо зробити літо  для наших дітей пізнавальним та веселим! 


І хоча дитячих книжкових новинок у вас не багато, зробіть все можливе, щоб маленька книжка не втратила своєї величі, незважаючи на «книжковий вік» і тяга до читання у наших дітей не пропала.

Немає коментарів:

Дописати коментар