пʼятниця, 28 липня 2023 р.

Українська державність-це ми, це про кожного з нас


28 липня , в День Державності  в затишній читацькій залі Публічної бібліотеки ім. Є.Чикаленка зібралися члени поетичного клубу «Бестселер» на творчу зустріч «Українська державність-це ми, це про кожного з нас».

Читацька зала зустріла своїх гостей гарно підготовленою інформаційно- просвітницькою програмою.

Місцеві майстри слова ознайомились з книжковими виставками «Тисячоліття державотворення» та «Українська державність-це ми, це про кожного з нас», розробленими та підготовленими бібліотекарами до цієї дати.



Перша виставка вражала кількістю нових тематичних видань, з яких «кричала» історія і пам'ять поколінь з відповідями на болючі питання: Як сталося, що народ «кріпаків» зайняв найбільшу та найродючішу територію в Європі?; 


яким чином «сільська» мова, «малоросійськоє наречіє, которого не существуєт» має до мільйона слів???, як в «маленьку культуру» вмістилося 200000 народних пісень,  велика національна кухня, орнаменти, літописи, кобзарство, книго друк




Друга виставка – творчий доробок наших майстрів слова- з дня заснування Дмитром Ковальським першого літературного об’єднання «Промінь».




Дійсно - державність, це ми, це про кожного з нас, це наше сприйняття світу і наш світогляд. І нам треба навчитися любити і поважати себе. 




Про це говорять  тисячі віршів наших земляків . Бо ми народ, а не населення, і батьки наші , і прадіди були мужніми і хоробрими, і завжди воювали за волю,




Розпочала засідання  бібліотекар Надія Балабан, яка познайомила присутніх з основними етапами  нашого державотворення, розповіла про засновника  та першого державотворця  князя Володимира Великого.




Проілюструвала розповідь ведучої Інна Вербицька, добіркою відеоматеріалу «Тисячолітній спадок української державності»




Доступним, цікавим та інформаційним  став для присутніх анімаційний кліп  ТНМК «Історія України за  п’ять хвилин».




Велику зацікавленість  своїм історичним дослідженням  викликав поет з села Нестоїта Григорій Колесов.




Як завжди уважно слухали поезію Степана Чорноволюка,(с.Любомирка) який вміє говорити і про  важливі речі з гумором.


Світлана Пирогова,(М-Фонтан) одна з найпатріотичніших поетес нашого краю. Дуже багато віршів написала авторка за останні два роки.  Не залишає поза увагою жодних болючих подій сьогодення.



Уважно слухали поети Людмилу Гожу (с..Любомирка). Як, завжди дуже лаконічною та глибокою  була поезія  Людмили Курченко.





З душевним надривом декламувала свої вірші Валентина Присяжна. (м.Подільськ) 






Ольга Пінчевська (м.Подільськ)підготувала до для зустрічі прозу про історію власної родини, в якій віддзеркалилось не одне покоління її сім'ї.


Порадувала гарною новиною членів Бестселеру Катерина Синько(м.Подільськ) про підготовку своєї авторської збірки і зачитала кілька віршів з неї, заслуживши оплески, тому що видання авторської збірки порівнюють до народження дитини.


Вірші Ольги Бойко(м.Подільськ) про сьогодення були близькі учасникам, а поезії  нової учасниці засідання Надії Задорожної, яка вперше приєдналася до творчої еліти з віршами про ЗСУ, зустріли дружно і привітно, адже кожен з нас розуміє що саме наші мужні воїни зараз захищають нашу державність.




Зустріч пройшла в теплій творчій атмосфері, всі присутні були одностайні: Україна  була, є і буде. Нам є чим пишатись і є чим гордитися.



Цей день — відгомін тисячолітньої історії України, її культури та традицій. Цей день-   спомин про непереборний дух та європейський вибір, зроблений одного разу і навіки хоробрими серцями наших пращурів.



Цей день - про кожного з нас, він   дає наснагу для творчості і єднає не тільки поетичну спільноту, а й кожного громадянина України.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар