вівторок, 10 жовтня 2023 р.

Бібліотеки Одещини - свідки і творці історії рідного краю в умовах війни




10 жовтня центральна бібліотека КУ Публічна бібліотека ім. Є. Чикаленка стала одним із доповідачів на обласному онлайн-семінарі "Бібліотеки Одещини - свідки і творці історії рідного краю в умовах війни. Наближаємо Перемогу разом!"



організованого Одеською обласною бібліотекою для юнацтва. 

Платформа ZOOM зібрала 92 учасників, яких привітала в. о. директора ОЮБ Олена Чоловська, наголосивши на важливості інформаційно-просвітницької діяльності бібліотек в напрямку краєзнавства, адже саме краєзнавча діяльність виділяє громаду з числа схожих та робить її особливою.


На орієнтирах сьогодення в роботі бібліотек по збереженню історії рідного краю з підлітками та молоддю детально зупинилась завідуюча науково-методичним відділом Карина Благодар, зупинившись на самих цікавих практиках і проєктах бібліотек Одещини. 



Приємно, що бібліотеки Куяльницької громади були неодноразово згадані в доповіді, як найактивніші бібліотеки, що працюють в краєзнавчому напрямку з усіма віковими категоріями: і дорослими, і дітьми, розробляють і втілюють власні проєкти та беруть участь у різноманітних регіональних та всеукраїнських онлайн-проєктах, конкурсах, фестивалях.


Цікавими методичними консультаціями стали для учасників семінару виступ-презентація директора з бібліотечної роботи ОЮБ Лариси Маленко та презентація з досвідом бібліографічного краєзнавства від завідувачки інформаційно-бібліографічним відділом Наталії Степанової.


Діалоги у форматі "Печа-куча" розпочалися саме з виступу нашої бібліотеки. Директор Світлана Дюгаєва зазначила, що краєзнавство є одним з самих цікавих та провідних напрямків роботи нашої установи. Краєзнавча робота бібліотек Куяльницької громади дуже багатогранна. 


Це і щорічний огляд-конкурс "Мій рідний край, моя земля", і створення краєзнавчої медіатеки, і постійне наповнення веб-сторінок "Краєзнавчий гід" на сайті та у Фейсбуці, і онлайн-платформа "Поетична мозаїка Подільщини" для поетів-аматорів краю, 


і "електронна енциклопедія" авторів на сайті бібліотеки. Завдячуючи кропіткій краєзнавчо-пошуковій роботі бібліотекарів громади були видані краєзнавчі збірки "Кожне сільце має своє слівце" та "Ягорлицький ключ", поетичні збірки "У вишневому полоні" та "Душа, розірвана війною".


Свій внесок бібліотекарі центральної бібліотеки зробили і в українську Вікіпедію, підготувавши чотири статті про видатних людей краю в рамках Всеукраїнського конкурсу "Культурна спадщина та видатні постаті краю" і отримавши перемогу в номінації "Найкраща вікістаття", присвячена Євгену Подрушняку.



Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан детально зупинилась на щорічному огляді-конкурсі "Мій рідний край, моя земля", проаналізувавши десятирічний доробок безцінного матеріалу, зібраного в ході конкурсу сільськими бібліотекарями.




На семінарі відбулась презентація двох відеоматеріалів, створених бібліотекою за час війни. Перший - "Герої не вмирають, просто йдуть у небо" - вийшов по гарячим слідам трагедії 24 лютого 2022 року, 


не залишивши жодного байдужого в Подільській та Куяльницькій громадах, коли одночасно загинули 22 військовослужбовця. 

Основу другого відеоролика "На щиті. Сонях пам'яті Куяльницької громади" склали роботи цьогорічного конкурсу "Наші сини і доньки - захисники України". В подальшому ми плануємо за підтримки громади видати Книгу пам'яті наших земляків, які поклали життя за Україну.


Цікавим для нас був досвід роботи бібліотек інших громад області: Татарбунарської, Ізмаїльської, Ренійської, Арцизької, Ананьївської, Авангардівської та Великоплосківської.



Дякуємо організаторам за можливість дізнатися про досвід роботи колег в напрямку краєзнавства. Було цікаво, інформаційно і корисно.

Немає коментарів:

Дописати коментар