четвер, 27 березня 2014 р.

Об'єднаймо зусилля - зробимо Котовщину чистою!

 Екологічна акція

Бібліотеки вже не раз продемонстрували свою готовність змінювати громади на краще, зокрема й завдяки екологічним проектам. Запрошуємо всіх бібліотечних працівників та  жителів місцевих громад долучитися до четвертої Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою!», яка пройде 12 квітня 2014 року. 
 Акція «Зробимо Україну чистою!» є частиною всесвітнього руху, в якому зараз беруть участь  96 країн світу. Вже третій рік поспіль ініціатива «Зробимо Україну чистою!» підтримується громадянами України, об’єднуючи людей, які хочуть жити в чистому  довкіллі,  звільнити міста та села від сміття.
Кількість людей, які долучаються до прибирання невпинно зростає кожного року.  Нагадаємо, що перше Всеукраїнське прибирання відбулося в 2011 році та об’єднало 22 000 учасників з 56 міст України. Вже наступного року, прибрати вулиці та парки свого міста вийшли 51 000 учасників зі 110 населених пунктів.
В 2013 році бібліотеки району вже приймали участь у цій акції. В 2014 році в наших бібліотеках стартувала екологічна програма "Котовщина на долонях турботу", тому участь у цій акції є для нас справою честі.
Долучитися до прибирання та додати своє батьківщину на мапу «Зробимо Україну чистою!» можуть всі мешканці нашого району. 
 Об’єднаймо зусилля Зробимо Україну чистою!

вівторок, 25 березня 2014 р.

Книгоманія в Котовському районі. Кращі визначені!



 21 березня  в центральній районній бібліотеці пройшов другий  етап Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України – 2014».  Між собою змагалися переможці першого етапу, який проходив протягом лютого в сільських бібліотеках району. Конкурс відбувся  в теплій, дружній атмосфері. Критеріями відбору найкращих читачів було:кількість прочитаних книг; ведення щоденників читання та їх систематичність; послідовність висловлювання власної думки; вдала інтерпретація та вмiння захоплююче розповiдати, перевтілюючись в образи героїв.



В даному етапі  конкурсу прийняли участь 27 переможців з 19 сіл району. І, хоча, географія конкурсу залишилась на рівні минулорічної, проте, підготовка та  креативний підхід учасників  до власної презентації, по-доброму,  вразив  журі у складі, якого були:   Гожа Л.А - заступник директора Любомирського НВН,  Тузюк Т.В  - вчитель світової літератури (с. Соболівка), Костецька Т.В  - керівник методичного об’єднання районного відділу освіти, Ардельська І.М - головний спеціаліст райвідділу культури,  Бензар Л.І - заступник директора Котовської ЦБС.
Письмова вікторина з літературознавства показала  добрий загальний рівень ерудованості конкурсантів. Практично на всі запитання були дані правильні відповіді.
А творчий конкурс, взагалі, перейшов у  справжній мистецький концерт вдало, розкриваючи дитячі таланти: де хто - танцював, хтось декламував поетичні твори, а окремі учасники представляли на суд глядачів і журі свої власні вірші,  малюнки, роботи з декоративно - прикладного мистецтва.
Переможцями другого етапу всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач-2014» стали: Софія Черній,  учениця 6-го класу (с. Куяльник); Катерина Тіора , учениця 7-го класу ( с. Соболівка ), Людмила Шпілєва учениця 8-го класу (с. Куяльник).
Всі учасники отримали дипломи «Найкращий читач - 2014»  та пам’ятні подарунки. Наші переможці продовжать боротьбу в обласному  етапі конкурсу, який відбудеться 27 березня  у місті Одесі. Ми бажаємо своїм землякам успіхів та перемоги!  

четвер, 20 березня 2014 р.

Котовщина - наш дім. Хай добре живеться в нім!

Бібліотекарі за чисте довкілля
Одна з найважливіших проблем сьогодення - екологія. В наш час особливо гострою стала необхідність підвищення у людей екологічної культури, екологічного мислення, виховання у молоді любові до природи. 
 20. 03. 2014 в  бібліотеці станції Борщі  пройшла екологічна година "Котовщина -  наш дім. Хай добре живеться в нім!". Завідуюча бібліотекою Трояновська Г.М. ознайомила учнів 9 та11 класів (Борщівської ЗОШ № 2 ) та вчителів:  Доду В. Л., Ковальову Н. В. з довгостроковою бібліотечною екологічною
програмою "Котовщина на долонях турботи" та розповіла учасникам зустрічі про головну мету, яку переслідують бібліотекарі, а саме - залучення всієї громади до збереження природи рідного краю. Вона ознайомила учнів і з головними складовими програми - районними акціями: "Здай макулатуру - збережи дерево!", " Здай батарейку - збережи Землю дітям!", "За довкілля без амброзії!", які будуть проходити на протязі року.
Екологічна година завершилась вікториною з питань збереження  довкілля. Бібліотекар презентувала книги  екологічної тематики, які наявні у фонді сільської бібліотеки та розповіла про екологічні вебресурси в мережі Інтернет.  Учасникам були роздані буклети " Здай батарейку - спаси планету". Активність та жвава зацікавленість учасників заходу не залишають сумнівів, що молодь станції Борщів включиться та підтримає бібліотечну програму.

понеділок, 17 березня 2014 р.

"Поклонимся великим тем годам!" Естафета пам'яті на Куяльницькій землі

до 70-річчя звільнення України

Продовжує свою ходу Котовщиною районна акція "Ми пам'ятаємо всіх поіменно" в рамках Всеукраїнської естафети пам’яті  «Слава визволителям України». 14 березня естафета перейшла до Куяльницької сільської громади.

Жителі сіл Куяльник, Олександрівка та Чапаївка зібрались в Чапаївському сільському клубі, щоб прийняти естафету від представників громади Чапаєвської сільської ради. Голови сільрад О.Скуртул  (Чапаєво) та Р. Палагнюк (Куяльник) урочисто передали  символи естафети з рук в руки під оплески присутніх на заході.

 
Приймаючи естафету, Раїса Миколаївна запевнила присутніх, що жителі громади шанують своїх ветеранів та ведуть активну роботу по вихованню патріотизму молодого покоління. На території сільради мешкає один із останніх ветеранів Великої Вітчизняної війни, який в цьому році буде святкувати своє 100-річчя. 
Начальник відділу культури Ольга Михайлівна Шапран розповіла про маршрут естафети, про її мету та необхідність збереження  пам’яті та безсмертний подвиг наших дідів.
 

За традицією бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Іванівна Балабан провела презентацію книжкової виставки-коло «Україна в полум’ї війни», яка є невід’ємною ланкою  районної естафети. А вірш "Останній воїн" Бориса Олійника у її виконанні схвилював до сліз усіх присутніх. 
 
 


Аматори культури Чапаєвської сільської ради і працівники Котовського районного центру дозвілля подарували всім присутнім  чудовий концерт, в якому прозвучали пісні та вірші на військову тематику. Куяльницька громада з великою зацікавленістю сприйняла тематичну програму чапаєвців.
 
 
  

Серед присутніх в залі було багато юнаків та дівчат, які нарівні з дорослими вшанували память загиблих у Великій Вітчизняній війні, вклонившись великим тим рокам. Всією громадою та гостями заходу були покладені квіти до пам'ятнику воїнам-визволителям. 

пʼятницю, 14 березня 2014 р.

Лікар. Вчений. Педагог



В холодні лютневі дні виповнилось би 90 років від дня народження Євгена Павловича Подрушняка — нашого славного земляка і відомого вченого, ортопеда-травматолога, геронтолога і геріатра, організатора охорони здоров’я, Заслуженого діяча науки і техніки України, Лауреата Державної премії України, Академіка Української академії наук націо­нального прогресу, доктора медичних наук, професора.

До цієї дати в Станіславській бібліотеці було презентовано тематичну виставку "Лікар. Вчений. Педагог" про життєвий шлях та наукову, педагогічну та громадську діяльність відомого вченого. На виставці були представлені копії дипломів про закінчення медичного інституту та Лауреата Державної премії (11 груд­ня 1984 р. за підписом Б. Патона), грамот від Президії Верховної Ради Української РСР (17 червня 1988р.) про присвоєння почесного звання "Заслужений діяч науки і техніки України" (за підписом Президента Укра­їни Кравчука Л.М. від 25 травня 1994 р.), грамота Митрополита Київського і всієї України Володимира від 21 лютого 2004 р., патенти, методичні рекомендації, монограми, статті з вітчизняних та зарубіжних газет та журналів, а також книги Є.П. Підрушняка. Остання надзвичайно цікава "Наука и религия глазами православного ученого" була подарована бібліотеці рідними Євгена Павловича в 2013 році. Для учнів 11 класу було проведено огляд літератури та підготовлено біографічну довідку про нашого славного земляка.

Народився Євген Павлович 21 лютого 1924 року в селі Станіславка в селянській сім'ї, де крім нього росли ще три сестрич­ки. Навчався в Станіславській , а потім в Воронківській (Молдова) школах, але війна перекреслила плани на подальше навчання здібного учня. Моло­деньким хлопчиком потрапив він на фронт. Від рідного порогу до міста Веспрем, що в Угорщині, бив окупантів. Бойові нагороди - орден «Великої Вітчизняної війни» 1-­го ступеня у 1985 році, орден «За мужність» та медаль «За відвагу» — у 1994 році, медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» — у 1945 році свідчать про без­страшність та хоробрість юнака.

Після закінчення війни молодий фронтовик вступає до Чернівецького медичного інституту і в 1951 р. отримує диплом з відзнакою і продовжує навчатися в аспірантурі Київського медінституту. Сумлінна праця принес­ла Євгену Павловичу визнання та славу. Він став знаним ученим.

Ортопед-травматолог найвищої кваліфікації, блискучий клініцист. Йому належать більш ніж 300 наукових праць, 9 монографій, під його керівництвом під­готовлено та захищено 31 докторська і кандидатська дисертація. Але головною рисою його характеру були чуйність, увага та турбота про людей, які він проявляв повсякчасно.

Євген Павлович надав висококваліфіковану консультативну та лікувальну допомогу більш ніж 17 тисячам своїх пацієнтів різного віку. Багато станіславців з різними травмами та захворюваннями хребта приїздили до нього в Київ, а коли Євген Павлович приїздив у рідне село в гості до сво­го племінника Данилевича П. В., то йому одразу виділялась окрема кімната для прийому пацієнтів — доярок, механізаторів. Сьогодні в селі проживає однокласниця вченого - 90 річна Кременчук Тамара Сидорівна, яка згадує його як дуже здібного учня, доброго товариша.

По слідах батька і матері пішли і діти Євгена Павловича — донька Неля і син Анатолій теж відомі медики.
Станіславці пишаються своїм земляком. Його приклад в досягненні наміченої цілі надихає  молодь не боятися труднощів і впевнено йти обраним шляхом до своєї мети.

середу, 12 березня 2014 р.

Шевченкові дні в бібліотеках Котовщини



Можна стверджувати, що місяць березень для кожного пересічного українця певною мірою є місяцем знаковим і значущим, адже саме в березні ми щороку відзначаємо традиційні Шевченківські дні. Саме в цьому першому місяці весни історично склалася доля нашого славетного Кобзаря – замкнулося коло його життя: 9 березня Тарас Григорович Шевченко прийшов у цей світ, 10 – пішов у вічність… 
Шевченківські дні в бібліотечних закладах  відкрили для читачів району Великого Кобзаря, знайомого і загадкового водночас. Літературні вікторини, вечори, літературно-музичні композиції, конкурси читців, презентації книжкових виставок, дитячих творчих робіт та ін. заходи поєднали всіх могутнім шевченковим словом.
В Качурівській сільській бібліотеці пройшла літературна година «Жіноча доля в творчості Т.Г.Шевченка» та презентація книжкової виставки «Вічне слово Шевченка». Присутні мали змогу побачити різні видання книг Тараса Григоровича, його малюнки та познайомитися з цитатами з його творів. Бібліотекар К. Гоцуленко не тільки провела змістовний огляд виставки, а й натхненно зачитала напам'ять уривки з улюблених шевченківських поем.

5 березня в Новоселівській сільській бібліотеці учням 10 класу був представлений літературний калейдоскоп «Слово, пісня, дума Кобзаря - ви окраса й суть мого життя». Завідуюча бібліотекою О.Швець представила книжкову виставку «Велич Шевченка - велич України» і запропонувала всім присутнім перегорнути сторінки життя Т.Г. Шевченка. Бібліотекар Г.Криуліна та директор БК Л.Мойсенець презентували учням відеоматеріал «Пам’ятники Шевченку». Десятикласники прийняли активну участь у літературній вікторині «Садок вишневий коло хати».

6 березня бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки запросили учнів 4-го класу разом із класним керівником Кречун Л.П. на літературний ранок "Тарасові слова, то правда жива" та презентацію книжкової виставки "Вічне слово Шевченка". Бібліотекарі познайомили дітей з життєвим та творчим шляхом Т.Г. Шевченка, запропонували літературну вікторину та кросворд по творчості Кобзаря, а у відповідь отримали безліч віршиків Кобзаря. Цікавою була розповідь вчительки про свої відвідини дому та могили відомого поета.


11 березня у Малофонтанській сільській бібліотеці пройшла літературно-музична година "І голос твій нам душу окриляє." Ведучі заходу: зав. бібліотеко І. Дмитрієва та зав. клубом І.Попенко донесли до кожного  присутнього у бібліотеці значимість безсмертних творів Шевченка, який є  мірилом нашої совісті, правди, свободи. Під час заходу прозвучали пісні "Реве та стогне Дніпр широкий",  "Думи мої ". Учні читали вірші  Шевченка, а  читачі Ярощук К. та Гроза Б. познайомили присутніх з власними  віршами про поета та любов до рідної землі.

6 березня у бібліотеці селища Борщі відбувся конкурс читців «Вслухаючись в Шевченківські рядки». Бібліотекар селища О. Перебітюк розпочала конкурс прем'єрою  книжкової виставки «Шевченко - сяйво незалежної країни» та фотовиставки «Життя Т. Г. Шевченка в скульптурах із дерева на Черкащині». У конкурсі брали участь діти 5-9 класів, які декламували вірші письменника під наглядом прискіпливого журі. Переможцями конкурсу стали В.Савченко та А.Сидоренко. Всі учасники були відмічені заохочувальними подарунками.

Велике Шевченкове свято - справжнє театральне дійство - пройшло в Мардарівській школі. Бібліотекар сільської бібліотеки Л.Шевченко спільно з вчителями школи підготувала цікавий сценарій, який передбачав активну участь в заході кожного присутнього в залі. Жодного байдужого не залишила і презентація книжкової виставки "Шевченко на тлі вічності",  і вікторини, і артистичне перевтілення дівчаток в жіночі образи Шевченківської поезії, і репродукції відомих картин поета-художника. 

7 березня в  школі села Глибочок відбувся літературний ранок "Сторінками життя Шевченка", який був розроблений та підготовлений сільським бібліотекарем
 Р. Руснак спільно з вчителем музики С.Кошиком. На заході була презентовані книжкова виставка та виставка юних художників школи з малюнками до улюблених шевченкових творів. Голосно лунали на святі  пісні, на слова відомого поета. Українські вишиванки, рушники, мелодійні пісні створили справжню атмосферу єдності і гордості за величну українську націю і її великого сина.

9 березня біля стели Тарасу Шевченку в селі Бочманівка відбулися урочистості з нагоди 200-річчя поета. Бібліотекарем О. Чиканчи була підготовлена літературна композиція "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття", яка завершилась покладанням квітів громадою села на чолі із головою Бочманівської сільської ради Бугою Тетяною Анатоліївною та представниками козацтва.
Вже майже півтора сторіччя, як перестало битися благородне, мужнє серце геніального поета Т.Шевченка. але світлий образ Великого Кобзаря та його пророчі слова супроводжують нас і понині.