вівторок, 27 вересня 2011 р.

В пошуках своєї України


25 вересня в читальному залі центральної районної бібліотеки пройшла районна читацька конференція "В пошуках своєї України" за книгою сучасної української письменниці Люко Дашвар "Село не люди".
Люко Дашвар - Ірина Чернова - журналістка, кіносценарист, письменниця читацькому загалу стала відома завдяки своїм чотирьом романам: "Село - не люди", "Молоко з кровю", "Рай.центр", "Мати все".  Три з цих романів отримали почесні літературні відзнаки: роман "Село - не люди" -  лауреат літературної премії конкурсу "Коронація слова" 2007 року (друга премія), "Молоко з кровю" - дипломант конкурсу "Книга року Бі-Бі-Сі- 2008", "Рай.центр" нагороджено дипломом "Вибір видавців". 
Герої її творів - із життя. За словами авторки  "життя кожної людини - легенда. Навкруги - тисячі захоплюючих історій. Головне - розповісти їх цікаво". Головна тема - кохання, велике, чисте і, водночас,  трагічне, повязане зі зрадою та смертю. А ще, вона чи не єдина авторка в сучасній літературі, яка пише про село.
Саме село і є сьогодні болючою темою для жителів нашого аграрного району, як і для всієї країни. Тому не дивує, що на конференцію зібрався повний зал небайдужих людей, серед яких вчителі, бібліотекарі району, місцеві автори, просто сільські мешканці - читачі наших бібліотек. Читацька конференція як форма бібліотечної роботи дуже трудомістка та кропітлива, потребує детальної та тривалої підготовки і, головне, наявності в бібліотеках великої кількості примірників книги, щоб залучити до ознайомлення з книгою якомога більше читачів. Тому для районної бібліотеки процес підготовки був складний через наявність в бібліотеках всього чотирьох примірників даного видання. Працівники навіть не очікували такої активності з боку читачів і такої кількості людей, які прочитали цю книгу і приїхали висловити свої враження та почуття від прочитаного.
Розпочалася конференція презентацією ілюстрованої книжкової виставки "Родзинки сучасної української літератури", яку розробили та підготували бібліотекарі читального залу Людмила Євгенівна Лукянчук та Ольга Михайлівна Дюгаєва. Презентацію провела завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом Тетяна Вікторовна Костенко, детально зупинившись на кожному розділі, зробив аналітичний огляд сучасної української літератури в цілому та огляд творчості окремих відомих в країні авторів. 

На творчості Люко Дашвар зупинилась заступник директора ЦБС Людмила Іванівна Бензар. Яскраво та емоційно, в стилі художньої розповіді ознайомила вона присутніх з основними фактами біографії письменниці, провідними напрямками та темами творчості нашої сучасниці.
  Сюжетний, гострий, правдивий  роман про життя, без прикрас та ідеалізації людей "Село - не люди"  анонсувала  завідуюча відділом єдиного фонду Людмила Дмитрівна Поросятківська. 
 Що таке село в розумінні авторки, що символізує назва роману? Що шукають в маленькому українському селі академіки з Києва? Куди подітись засудженій громадою, наляканій, самотній Каті, головній героїні, яка сміливо йде назустріч своїй долі? Чи вистоїть вона?..




Відповідь на ці та багато інших питань намагалися знайти в ході подальшого активного обговорення  роману, яке вилилося в справжню дискуссію про долю українського села, піднялося головне питання - чи є майбутнє в українського села, чи воно приречене на вимирання. З тремтінням в голосі та сльозами  виступали сільські читачі, вболіваючи за сьогодення свого рідного села, проводячи аналогію з Шанівкою, з головними героями та подіями. 



Не залишив байдужим нікого виступ завуча Липецької школи Людмили Миколаївни Ісаєвої, поетеси з Новоселівки Валентини Федорівни Мельниченко, завідуючої бібліотекою села М. Фонтан Віри Маркелівни Рудик, керівника районної філії Аркадійського Клубу Людмили Миколаївни Шиманської. 





 




Оптимістичний кінець роману підкреслила начальник районного відділу культури та туризму Ольга Михайлівна Шапран, зосередивши увагу на поверненні в зруйноване село жінок, бо саме жінка - початок нового життя. 










"Село - це коріння нації, її духовність, якщо коріння залишити без живільної вологи, без фінансової підтримки, то всю націю чекає занепад і руйнація", - з такою трактовкою назви роману, яку висловила директор ЦБС Світлана Миколаївна Дюгаєва, трудно не погодитись. Давайте збережено наші села, зробимо все можливе, щоб укріпити наше коріння та забезпечити нашим нащадкам достойне майбутнє!



Додаткову інформацію про хід конференції читайте на сайті міста Котовськ  http://kotovsk.ucoz.ua/news/pervaja_chitatelskaja_konferencija_v_kotovske_obsuzhdenie_romana_ 

Немає коментарів:

Дописати коментар