четвер, 10 травня 2018 р.

Пам'ять жива!




Минуло 73 роки, коли весна 45-го принесла нам велику радість - довгождану Перемогу. Пройшло понад сім десятиліть, та не затихає в серці людському біль утрати. В знак великої шани перед тими, хто віддав своє життя в боротьбі за перемогу над нацизмом, в селах району пройшли урочисті мітинги, в бібліотеках та клубах – вечори пам'яті, патріотичні години, презентації книжкових виставок.



Однією з перших бібліотек запросила своїх читачів на презентацію книжкової виставки-панорами "Немеркнуче світло великого Подвигу" бібліотека села Гонората.
Завідувачка бібліотекою Світлана Якубовська познайомила читачів з серіями книг «Книга Пам'яті України. Переможці», «Книга Скорботи України», з воєнними мемуарами, спогадами учасників боїв за визволення нашої Батьківщини, 



але найбільшу увагу привернула "Книга Пам'яті с. Гонората", в якій  зазначено жителів села, загинувших на фронтах війни, представлені фото воїнів-односельців, документи про жителів, які загинули чи пропали безвісти, документи про нагороди солдат. Діти уважно вчитувалися в прізвища загиблих і з великою гордістю зазначали, що це чийсь дідусь чи прадід.



8 травня в селі Малий Куяльник біля пам’ятника загиблим у Другій світовій війні героям пройшов мітинг пам’яті і слави. На мітингу з привітаннями та подарунками  виступили депутат Верховної Ради України Олексій Гончаренко, голова Куяльницької сільської ради Сергій Паламарчук, 



голова СТОВ "Куяльник" Анатолій Возіян, начальник прикордонного загону О. Колесніченко та інші.    Привітання прозвучали і від учнів 5-8 класів, і від працівників культури сіл Куяльник та Малий Куяльник.



Мітинг "Пам'ять жива!" відбувся і в селі Борщі, де присутні завдяки майстерності працівників культури Наталії та В'ячеслава Іванкових мали змогу зануритися в атмосферу свята Перемоги 1945-го року: знаменитий "Віденський вальс", пісні воєнних років, солдатські пілотки, розкішні бузкові букети, 



документальні фотоальбоми... І безліч квітів біля підніжжя пам'ятнику загиблим у Другій світовій війні героям.



9 травня в селі Новоселівка відбувся мітинг-реквієм "Знов білим цвітом вкрилися сади і знов приходить свято Перемоги". Ведучі урочистого мітингу працівники БК Мар'яна Мойсенець, Людмила Мойсенець та завідуюча бібліотекою Олена Швець проникливими, хвилюючими словами доносили до присутніх священну пам'ять про героїв, перед якими ми у вічному боргу.  



Зі словами подяки до ветеранів Другої світової війни та із закликом до всіх присутніх пам'ятати про подвиг героїв звернулись староста села Галина Станіславська та голова Подільської райради Людмила Білоус.
Не менш хвилюючими і зворушливими було звернення учнів Новоселівськоі ЗОШ до ветеранів, виступи працівників Будинку культури та виконання воєнних пісень хором ветеранів праці "Журавка".




Завершився мітинг хвилиною мовчання, покладанням квітів до братської могили та панахидою по загиблих, яку відправив настоятель храму Покрова Пресвятої Богородиці отець Віталій.




Сільським бібліотекарем Катериною Гоцуленко спільно з працівниками клубу та школи були проведені мітинги-реквієми "У скорботі знамена схиляємо..." в селах Качурівка та Велика Кіндратівка.




На мітингах були присутні староста Лідія Логінська, голова спілки ветеранів О. Білоченко, учасники АТО С. Горобченко, Ф. Чимпоєш, ліквідатор аварії на ЧАЕС А. Чобу, воїн-ітернаціоналіст М. Тимошин, учні місцевої школи та мешканці громади.



Урочисте вшанування пам’яті загиблих воїнів за участю працівників культури відбулось в Малофонтанській сільській школі. Учні розповідали вірші, співали пісні: "Ішов солдат", "Червоний мак", "Не твоя війна". З промовою до присутніх звернулась староста села А. Гроза. Наприкінці заходу були покладені квіти до підніжжя пам’ятника загиблим воїнам. 



Цього ж дня завідувачка сільською бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідувачка клубом Ірина Попенко спільно з учнями Малофонтанської школи з привітаннями відвідали оселі солдатських вдів В. Вєрни та Г. Закриничної.



"Тих днів не померкне слава" - таку назву мав урочистий мітинг, присвячений Дню перемоги в селі Муроване. Учні школи на чолі з директором Володимиром Глущуком та сільським бібліотекарем Аллою Кошетар привітали всіх присутніх зі святом  



та сказали багато теплих, душевних слів ветеранам, вдовам та дітям війни, а аматор культури В.Спатар подарував усім незабутні пісні воєнних років, які підхоплювали "і стар, і млад".


Мітинг під назвою "Україна пам'ятає подвиг солдата" відбувся в селі Мардарівка. Гостей та ветеранів війни привітали староста села Марія Волинщук, настоятель церкви отець Михаїл, директор ТОВ "Чубівське зерно" Микола Галунець, бібліотекар Людмила Шевченко та школярі. 

По закінченні мітингу представники сільської громади завітали до оселі вдови ветерана війни Ганни Григорівни Лесачок з привітаннями та подарунками, а також відвідали місцеву довгожительку Катерину Володимирівну Станішевську-Перепеличну, на молодість якої випали страшні роки війни, загроза рабської праці в Германії.




Ми низько схиляємо голови перед тими, хто не повернувся з поля битви, хто виніс на своїх плечах неймовірно важкий тягар суворого лихоліття. Вони в нашій пам'яті назавжди.

Немає коментарів:

Дописати коментар