пʼятницю, 14 грудня 2018 р.

На Андріївські вечорниці зібрались у бібліотечній світлиці





Вже стало доброю традицією відзначати свято Андрія Первозваного - Андріївські вечорниці - в центральній бібліотеці Куяльницької ЦБС. 



Це одне з найяскравіших та колоритних свят зимового циклу, несправедливо призабуте. Ми повернули йому життя, і в бібліотеці вже шостий грудень поспіль оживає свято молодості наших предків.



На Андріївські вечорниці цього разу завітали студенти медичного училища (1 курс С, куратор Секрієр О. В.). Їх гостинно зустрічала господиня - бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан - в національному однострої та запросила до бібліотечної світлиці, оформленій в українському стилі. 




Господиня розповіла присутнім звідкіля пішов той звичай гадання на Андрія, хто такий був сам Андрій Первозваний, якими властивостями він був наділений та чим прославився.



А потім почалися справжні вечорниці: дівчата гадали на насіння "Святий Андрію, я на тебе коноплі сію, запаскою волочу, бо заміж жочу. Дай же, Боже, знати з ким весілля грати!", 




мірялися чобітками до порогу (чобіток якої дівчини першим "дійде" до порогу, тій невдовзі чекати на сватів),





рахували дрівцята "Молодець. Вдівець. Старець", щоб визначити, якого віку буде майбутній наречений.



Але найбільше захоплення всіх присутніх викликало гадання на балабушки, коли до кімнати зайшов песик та став вередливо перебирати смачними балабушками, пророкуючи одним швидке заміжжя, а іншим ще дівування.



Не обійшлися вечорниці без традиційних хлопчачих розваг. Хлопці розповідали небилиці, читали дотепні гуморески, а дівчата вдосталь насміялися та веселилися.




А потім настав час хлопцям кусати Калиту - великий корж, випечений з білої муки, з родзинками та вишнями, з діркою посередині. Ритуал кусання Калити означає прилучення людини до Бога, очищення, оздоровлення.


А які ж вечорниці без народних пісень! Довго звучали в бібліотечній залі відомі усім з дитинства рядки українських пісень у дружньому виконанні юнаків та дівчат та веселий сміх. Після цього молодь взялася розгадувати загадки, доповнювати відомі народні прислівя.



Потім господиня запросила присутніх гостей на запашні варенички та смачний чай з печивом і цукерками. Гості віддячили господині веселими та запальними танками та піснями. 



Наостанок господиня подарувала всім дівчатам по вишневій гілочці з побажанням щасливої дівочої долі, бо якщо вишнева гілочка, зірвана на Андрія, розквітне до Різдва, бути дівчині у щасливому заміжжі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар