пʼятницю, 22 лютого 2019 р.

Мовне асорті бібліотечних заходів "Ти - наше диво калинове, кохана материнська мова"





Для кожного народу мова - найцінніший скарб, відзеркалення душі народу, його історія. 21 лютого світ відзначив Міжнародний день рідної мови, до якого бібліотекарями Куяльницької ЦБС була проведена  низка різноманітних тематичних заходів.


"Плекайте рідну мову" - під такою назвою пройшло свято рідної мови в Гидеримській школі, підготовлене сільським бібліотекарем Полуденна Василиса разом з шкільним бібліотекарем Валентиною Нигривода.  Бібліотекарі розповіли дітям про значення та цінність рідної мови. 



Учні 6-7 класів  зачитали вірші, присвяченні  рідній мові та взяли участь в ігровій програмі з конкурсами та вікторинами "Шифрувальна","Збери намисто","Утвори слово", " Бліц-опитування»,  "Закінчіть прислів'я", залюбки відгадували загадки про мову. Цікавою для дітей стала і презентація книжкової виставки «Любить Україну і мову її солов'їну".

Завітали до школярів в День рідної мови і бібліотекарі села Нестоїта Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос. Вони запропонували учням огляд книжкової виставки "Ти наше диво калинове, кохана материнська мова..." із розділами: «Мова - духовний скарб нації» та «Звучи, моя мово чарівна». А дітки підготували вірші в чарівними словами про нашу «гарну, барвінкову, українську мову».


Завідуюча Новоселівською сільською бібліотекою Олена Швець запросила своїх читачів на мовний калейдоскоп "Мов джерельна вода, рідна мова моя". Бібліотекар проінформувала присутніх про витоки рідної мови, познайомила із книжковою виставкою "Наша мова калинова".  


І як завжди, запропонувала безліч мовних розваг: літературну вікторину "Сторінками рідного фольклору", змагання «Хто найшвидше вимовить скоромовку», завдання " Допиши прислів'я", Понови слова", конкурси" Відгадайко", «Швидкісний експрес" та інші.
Між собою змагалися дві команди "Любителі мови" та "Мовознавці" Обидві команди продемонстрували власні знання, ерудицію та кмітливість. 



З відеопрезентаціі "Рідна наша мова в житті для нас основа" діти дізналися, що наш народ не одне століття боровся за рідну мову, за те, щоб сьогодні вона стала державною.


Свято мови "О, рідна мова! В тобі від Бога кожне слово" відбулося в Гоноратській сільській бібліотеці. Запрошені на захід учні 6 класу місцевої школи ознайомилися з книжковою викладкою  "Мова моя, душа голосна України". Завідуюча бібліотекою Світлана Якубовська розповіла присутнім про історію свята, про багатство та красу нашої рідної мови.



Із задоволенням діти взяли участь у мовних конкурсах "Мовне асорті", "Фразеологізми", "Гострослови", "Заміни букву" та інші, де проявили свої мовні та літературні здібності.

Не менш цікавою для читачів стала і поетична година  "Рідна мова - коріння нації", проведена в Косівській сільській бібліотеці. Бібліотекар Олена Дегтяренко розповіла про історію започаткування свята та презентувала книжкову виставку "Квітни, мово наша рідна!". На заході прозвучали неймовірно гарні вірші «Присвята рідній мові» та «Клятва».


Мовну вікторину "Мово рідне, слово рідне" запропонували для учнів 8 класу бібліотекарі села Липецьке Людмила Лунгул та Лариса Урсул.  Присутні активно брали участь читали вірші, відповідали на питання про мову.  До уваги дітей був зроблений огляд книжкової виставки «Рідна мова – це ніжний цвіт». Учні з цікавістю перегортали сторінки книжок, які їм дуже сподобалися.


Бібліотекарем села Глибочок Тетяною Руснак спільно з завідуючою клубом Людмилою Пломодел для учнів 3-4 класів місцевої школи було проведено свято мови під назвою "Мова моя соловїна" та презентована однойменна книжкова виставка. 


Пройшло свято рідної мови "Ти наше диво калинове, кохана українська мова" і в бібліотеці села Бочманівка для учнів 8-9 класів. Бібліотекар Ксенія Чиканчи зробила огляд книжкової викладки "Яка чудова українська мова" і порекомендувала присутнім кращі сучасні видання, які є у фонді бібліотеки і допоможуть в оволодінні рідною мовою.




До Мардарівської школи завітала сільський бібліотекар Людмила Шевченко з книжковою викладкою "День рідної мови" та оглядом новинок літератури, присвяченій українській мові.

Немає коментарів:

Дописати коментар