четвер, 28 лютого 2019 р.

БІбліотеки - краєзнавчі інформаційні центри громади



27 лютого в центральній бібліотеці Куяльницької ЦБС зібрались бібліотекарі громади на черговий семінар під назвою "Публічна бібліотека як краєзнавчий інформаційний центр громади".


Відкрила семінар директор ЦБС Світлана  Дюгаєва, яка розповіла про важливість дільності бібліотек в напрямку краєзнавчого інофрмування на благо громади, про необхідність створення повноцінної краєзнавчої медіатеки громади, де будуть зібрані документи на різних носях інформації, включаючи фото, відеоматеріали, оригінальні документи, що дасть можливість створити унікальний краєзнавчий фонд. 



До уваги присутніх був запропонований один з краєзнавчих відеоматеріалів, створений методичним центом ЦБС як візитка нашого краю, «Моя Подільщина, моя маленька батьківщина» (бібліотекар Ольга Волкунович).

Про книжково-документальні ресурси краєзнавчого фонду Куяльницької ЦБС доповідала бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, яка не тільки ознайомила  присутніх  з основами формування краєзнавчого фонду, а й презентувала новинки, представлені на книжково-документальній виставці «Це моя Україна, це моя Батьківщина», якими фонд поповнився у 2018 році.


Гостем семінару стал відомий краєзнавець, географ, заслужений вчитель України, доглядач місцевого краєзнавчого музею, автор таких кразнавчих видань, як "Видатні наші земляки" та "Про що розповідає Котовський міський краєзнавчий музей" Володимир Доскач. 


На семінарі він презентував бібліотекарям свою нову книгу - «Природа Подільського краю Одещини». Автор розповів про цікаві ландшафтні куточки рідного краю, привабливі рекреаційні зони та туристичні маршрути, 




які він проводив з школярами місцевих освітніх закладів, зокрема про екскурсію відомим садом Токарського, доповнюючи розповідь яскравою відеопрезентацією.

Про зелений туризм як важливий чинник розвитку економіки громади та виховання любові до рідного краю розповідала спеціаліст відділу культури та розвитку туризму Наталія Мокряк. Вона призвала бібліотекарів системи сприяти виявленню людей, спроможних і зацікавлених в просуванні зеленого туризму на Подільщині.  


Ще один відеоматеріал, представлений центральною бібліотекою, розповів про літераторів краю, які являють собою великий творчий потенціал і добре відомі на Одещині (презентація альманаху «ПоліДом», куди ввійшли твори  наших 19 авторів). 


Продовжила  семінар методист по роботі з дітьми Олена Зінченко, яка розповіла про дитячу поетесу міста Подільська, члена спілки письменників України, лікаря-кардіолога Людмилу Вовк та презентувала збірку поезій "У бабусиному садку". Розповідь супроводжувалась відеорядом, присвяченим творчості поетеси.




Велике зацікавлення викликало у присутніх питання, яке підготувала  заступник директора ЦБС Людмила Бензар, - «Краєзнавчий гід як основа  електронної медіатеки краю».  

Вона ознайомила присутніх з структурою краєзнавчого розділу сайту Куяльницької ЦБС та матеріалами, що наповнюють його численні підрозіли, присвячені історії, етнографії, культурі  краю, його видатним землякам: невтомним труженикам, воїнам, літераторам та народним умільцям. До уваги присутніх були продемонстровані способи користування сайтом та пошуку потрібної інформації.






Потім настав час  обміну досвідом з практики краєзнавчої роботи сільських бібліотек-філій. 


Завідуюча Станіславською бібліотекою Валентина Христич  розповіла про вечір пам'яті до 95-річчя  знаменитого земляка, лікаря-ортопеда, академіка Академії наук України Подрушняка Євгена Павловича "Історію краю пишуть люди"


Нагадаємо, що завдячи матеріалам, зібраним сільським бібліотекарем, методичний центр отримав перемогу за найкращу вікістаттю у Всеукраїнському конкурсу "Українська спадщина та видатні постаті краю".



Суттєва частина краєзнавчого фонду сільської бібліотеки - документи про видатних людей краю: самостійно зібрані друковані іформаційні ресурси, тематичні добірки статей, прес-досьє, портфоліо, окремі рукописи, краєзнавчі пошукові роботи. 

Про це у своєму виступі говорила завідуюча Новоселівською бібліотекою Олена Швець, знайомлячи присутніх з краєзнавчими доробками своєї бібліотеки: конкурсними роботами в рамках щорічного краєзнавчого огляду-конкурсу «Мій рідний край, моя земля»,  буклетами про знаменитих людей села, альбомами і теками, присвяченими знаменитим землякам, не приховуючи гордості, що ці матеріали є затребуваними та корисними для всіх верств населення Новоселівки.


Виявленню творчих здібностей дітей району при проведенні бібліотечних конкурсів було присвячено питання, підняте завідуючою центральною дитячою бібліотекою Тетяною Токаренко. Тетяна Андріївна не тільки оголосила переможців проведеного в ЦБС конкурсу дитячого малюнку до 30-ої річниці виведення військ з Афганістану,


а й детально зупинилась на особливостях проведення цьогорічного Всеукраїнського конкурсу "Книгоманія-2019", закликавши бібліотекарів сприяти активній участі  дітей у різноманітних конкурсах, які допомагають дітям проявити свої таланти. 


Заключним питанням семінару стало питання щодо участі бібліотечних закладів громади в щорічному краєзнавчому огляді-конкурсі "Мій рідний край, моя земля", який в цьому році пройде під назвою "Подільщина у вишневому полоні" і стане важливою складовою районного фестивалю вишні.

Немає коментарів:

Дописати коментар