четвер, 11 квітня 2019 р.

Кінострічка "Іній": війна на Донбасі очима європейців




10 квітня в медіацентрі центральної бібліотеки відбувся черговий показ художнього кінофільму в рамках фестивалю "Нове українське кіно" від Артхаус Трафік за підтримки Державного агенства України з питань кіно. 

Цього дня на розсуд глядачів була запропонована кінострічка «Іній» — копродукційна литовсько-французько-українсько-польська воєнна драма 2017 року про війну на Донбасі. Фільм знято литовським режисером Шарунасом Бартасом за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно, Литовського кіноцентру, німецько-французького телеканалу ARTE та Польського кіноінституту.
У 2017 році стрічку було відібрано для участі у програмі секції "Двотижневик режисерів" на 70-му Канському міжнародному кінофестивалі.  У липні 2017 року фільм брав участь у міжнародній конкурсній програмі 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю.  У серпні 2017 року фільм було включено до лонг-листа премії Європейської академії.  Також його було висунуто від Литви претендентом на премію "Оскар" Американської кіноакадемії у номінації "Найкращий фільм іноземною мовою".  

Головному герою фільма,- молодому литовцю Рокасу - одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити  і зрозуміти справжню окупацію і війну. Разом із гуманітарним конвоєм він прямує з Литви до України, де доля зводить його із двома військовими журналістами. 
Реальність виявляється набагато жорстокішою за романтичні уявлення молодого литовця, кидаючи його у вир війни. Тріо буде змушене подолати свої психологічні межі та збудувати міцні відносини. Вони не погоджуються ні з чим, окрім свого бажання бути там, де вони є, кожен з власних причин. На зруйнованій окупантами території Рокас знаходить своє справжнє кохання.


Стрічка викликала неоднозначні відгуки у глядачів, які зібралися у бібліотеці, але не залишив жодного байдужим. Бо цей фільм - це наша українська дійсність очима європейців, які випадково для себе стали свідками і учасниками нашої великої української драми.

Немає коментарів:

Дописати коментар