суботу, 11 травня 2019 р.

В серцях і книгах - пам'ять про війну




Ось вже сімдесят четверта весна повертає нас всіх до травня 1945-го року, коли повсюди греміли салюти Перемоги, за яку заплатили своїм життям мільйони людей. Трагізм і велич, скорбота та радість, біль і пам'ять – все це День Перемоги! Не дарма День Перемоги – це свято, котре з роками не тільки не тьмяніє, а й займає все більш важливе місце в нашому житті.

З метою гідного вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу у Другій світовій війні бібліотекарі Куяльницької ЦБС спільно з працівниками культури та місцевими громадами взяли участь в мітингах-реквіємах, зустрічах з ветеранами та солдатськими вдовами, підготували вечори памяті, поетичні вечори, літературно-музичні композиції, огляди книжкових виставок та інші масові заходи.

«В серцях і книгах – пам'ять про війну» - під таким заголовком в центральній бібліотеці відбувся поетичний вечір, присвячений 74-ій річниці перемоги над нацизмом. На засідання клубу «Бестселер» завітали поети Подільщини: Людмила Курнікова, Валентина Присяжна, Олександр Корембліт, Юрій Куліков, Світлана Пирогова, Степан Черноволюк, Людмила Шиманська, читачі бібліотеки та бібліотекарі.



Ведучі вечора, бібліотекарі Олена Попова та Людмила Поросятковська, говорили про ті трагічні події Другої Світової, нейомовірну звитягу воїнів-солдатів словами відомих поетів і письменників, 


які пережили воєнні роки, були безпосередніми учасниками тих подій, творчість яких була сповнена подвигом простих людей. Дійсно, музи в ті роки не мовчали, а надихнули на незабутні літературні шедеври багатьох поетів та письменників.


Розповідь ведучих супроводжувалась тематичним відеоматеріалом. Присутні слухали авторські пісні у виконанні Булата Окуджави, вірши Юлії Друніної та безсмертний реквієм Роберта Рождєственського (відеоряд підготувала Ірина Пашора).


Продовжила вечір бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, яка розповіла історію створення однієї з найпопулярніших пісень про війну «Журавлі».  Вірші до пісні написав Расул Гамзатов (переклад на російську Наума Гребнева), музику – Ян Френкель, перший виконавець – Марк Бернес. 

На створення пісні Расула Гамзатова надихнула трагічна історія родини Газданових з Північної Осетії, де на війні загинули всі семеро синів, а серце батьків розірвалося від болю. В їх рідному селі був встановлений обеліск скорботній матері та журавлям, відлітаючим у вічність. 


Після появи пісні такі обеліски стали зявлятися в різних куточках світу.  

Такий самий обеліск мав би бути і в нашому районі – селі Станіславка (Комарово), де в родині Марії Іванівни та Тимофія Петровича Ходюків загинуло шестеро синів.



Звернула увагу бібліотекар на книжкові виставки «Тихі зорі світлої памяті» та «Письменники-фронтовики: Герої Радянського Союзу». 



Це звання отримали 21 письменник, переважна більшість з яких були фронтовими кореспондентами. Серед письменників-фронтовиків є наші співвітчизники: Микола Бажан, Юрій Збанацький, Платон Воронько, Григорій Тютюнник, Леонід Первомайський, Емануїл Казакевич.




Бібліотекар в своїй розповіді зупинилась на долі відомого українського письменника, фонтового кореспондента Олеся Гончара, фронтова доля якого пов'язана з нашим краєм. 



Саме він в незабутньому 1944-му звільняв наш район, залишивши в своєму фронтовому щоденнику запис про перебування в селі Станіславка. Сьогодні в Станіславській бібліотеці відкритий меморіальний куточок «Пам’яті Олеся Гончара».




Естафету віршів про війну підхопили місцеві поети, творчість яких не залишилась байдужою до цієї теми. Вони читали і свої авторські вірші, і вірші поетів-фронтовиків, ділилися своїми спогадами про батьків – учасників війни. 




А поет Степан Черноволюк порадував усіх присутніх чудовим виконанням пісні «Степом», акомпануючи на баяні. Розчулений до глибини душі зал підспівував знайомі мотиви.



9 травня в селі Новоселівка біля пам'ятника загиблим воїнам зібралась майже вся громада на мітинг "Спасибі, солдате, за подвиг століть..." Відкрили захід ведучі: завідуюча бібліотекою Олена Швець та директор Будинку культури Людмила Мойсенець. 




Зі святом усіх присутніх привітали заступник голови Куяльницької сільської ради з гуманітарних питань Тетяна Кунаренко та староста села Галина Станіславська.




У програмі заходу звучали музичні композиції, пісні, адже пісня завжди налаштовувала надію на перемогу. 



А прочитана поезія учнями місцевої школи, присвячена подіям воєнних днів допомогла сучасному поколінню усвідомити велич подвигу у Другій світовій війні.




Пам'ять загиблих у найкривавішій війні людства вшанували хвилиною мовчання та поклали до підніжжя пам’ятнику живі квіти. Настоятель храму Покрова Пресвятої Богородиці отець Віталій відправив заупокійну панахіду.

В клубі села Вишневе пройшов мітинг-реквієм «Війни не має забуття». На початку заходу виступив староста Ставківського старостинського округу Іван Гурєвський, який поіменно згадав всіх загиблих воїнів-односельців. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Діти Вишнівської ЗЗСО підготували тематичний літературний монтаж.  

Далі захід продовжили бібліотекар села Ставки Тетяна  Демяненко та бібліотекар села Вишневе Антоніна Станько. Пісні про війну разом з рядками віршів пронизували своїм змістом до глибини душі. На завершення заходу було покладання квітів до памятника загиблим воїнам-односельцям в роки Великої Вітчизняної війни.
Взяли участь у мітингу до Дня Перемоги «Вшануємо полеглих і живих» і працівники культури села Мардарівка: бібліотекар Людмила Шевченко, працівники Будинку культури Людмила та Юлія Піструїл. Слова пошани до загиблих воїнів звучали з вуст старости Мардарівського старостинського округу Марії Волинщук, голови організації ветеранів Любові Матвієнко, настоятеля церкви Святого Миколая Чудотворця  о. Михайла Базилька та інших. 



Після завершення мітингу і покладання квітів біля пам’ятників загиблим воїнам-односельцям представники влади та працівники культури відвідали єдину вдову інваліда війни Ганну Лисачок, привітали її зі святом та вручили подарунок.




Поклали квіти до обеліска загиблим у Другій Світовій воїнам діти та дорослі села Чубівка під час мітингу «Вклонімося великим тим рокам!»


Бібліотекар Нелі Яніцька разом із працівниками сільського клубу та  дітьми підготували хвилюючу літературно-музичну композицію до Дня Перемоги. Настя Мафтик, Наїна Балянюк, Христина Попельникова читали вірші «І відгримів кривавий бій», «Ми хочемо без воєн жити!» та співали пісні. 


Всі присутні підхоплювали слова знайомих усім пісень воєнної доби «Катюша», «Синий платочек», «Ты же выжил, солдат», «Смуглянка», сучасних пісень «Україна», «Козачка», «Перемога» у виконанні завідуючого клубом Миколи Козаченка та аматора самодіяльності Любові Станько. 




Присутній на мітингу священник отець Віталій прочитав молитву «За убієнних» на провів панахиду по загиблим воїнам.



Урочисте вшанування пам’яті загиблого воїна-односельця за участю працівників культури відбулось в селі Малий Фонтан, яке продовжила зустріч з солдатськими вдовами під назвою «Бузок травневий будить пам'ять».    


Завідувачка бібліотекою Ірина Дмитрієва і завідувачка клубом Ірини Попенко спільно з учнями Малофонтанської школи з привітаннями відвідали оселі солдатських вдів В. Вєрни та Г. Закриничної. 

Потім учасники акції завітали до бібліотеки, де на них чекав огляд книжкової виставки  "Війна постукала у двері",  який допоміг присутнім поринути у далекі 1941-1945 роки. Особливо зацікавила школярів «Книга памяти Украины. Победители", на сторінках якої деякі з дітей змогли знайти інформацію про своїх дідусів, які воювали на фронті.


Наш земний уклін усім, хто бився на фронтах Другої світової війни, переніс роки окупації та пекло концтаборів, хто підняв з руїн і відродив рідний край. Подвиг Ваш – безсмертний, пам’ять про Вас – нетлінна, вдячність народу – безмежна!


Немає коментарів:

Дописати коментар