середу, 16 жовтня 2019 р.

І дух козацький осені володар





14 жовтня в день святої Покрови Пречистої Богородиці наша країна святкувала одночасно День захисника України та День українського козацтва


Це прекрасна нагода зазирнути до сторінок історії та згадати про звитягу предків, які ратними звершеннями здобували й відстоювали українську свободу та незалежність, висловити вдячність ветеранам Другої світової та героям сьогодення, які боронять державу.
До цих свят бібліотекарі Куяльницької ЦБС провели цикл тематичних заходів.
В Гидеримській сільській бібліотеці  відбулось свято "Козаки - лицарі духу" для учнів 5-9 класів. Завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна розпочала захід розповіддю про історію виникнення українського козацтва, разом з учнями пригадала славні традиції запорозьких козаків та презентувала книжкову виставку "Вірні сини козацької землі", зачитавши цікаві та маловідомі факти про українських козаків.

Кульмінацією свята стала ігрова програма з козацькими розвагами. Учні взяли активну участь в іграх та конкурсах : "Звари борщ",  «Забави кашоварів", "Заплети косу", "Скоромовить скоромовка ", "Вірю чи не вірю", "Менше - більше". Пізнавальним було бліц-опитування для кожної з команд під назвою "Українознавство" та "Козацтво та Запорозька Січ".


Розваги продовжили спортивні конкурси-змагання:  "Осідлай коня",  "Станцюй гопака на одній нозі", "Козацька спритність", "Перетягування канату". Обидві команди показали, що вони - гідні нащадки славного козацького роду, справжні козаки.



В Малофонтанській сільській бібліотеці пройшли козацькі розваги "Ми з України козацького роду" та презентація книжкової виставки "Слава козацька вічно жива".  Спочатку діти отримали цікаву інформацію запорозьких козаків від завідуючої бібліотекою Ірини Дмитрієвої, 



а потім бібліотека перетворилась на ігровий майданчик. Хлопці та дівчата поділилися на дві команди: "Запоріжці" і "Берегиня" та змагались в конкурсах «Козацька кмітливість", 



"Козацька спритність", "Конкурс майстерних художників", "Стрибків", "Конкурс скоромовок", "Пригадай", "Вірите чи не вірите", пройшла вікторина для вболівальників. 




В Куяльницькій бібліотеці була проведена конкурс-гра «Козацькі розваги» та вікторина «Ми – нащадки козаків». Учні з 4 по 8 клас залюбки змагалися між собою у вправності та кмітливості.  



Були проведені конкурси за "круглим столом": «Намалюй козака», «Скоромовочки з вусами», «Забави кашоварів», «Вікторина».



Продовжились конкурси просто неба, випробуючи учасників на фізичну підготовку:  «Козацька спритність», «Влуч у ціль», «Козацький свист», «Стрибки у мішку», «Перетягування канату».


В Мардарівській сільській  бібліотеці  пройшла літературна  подорож "України  сива  давнина" та огляд  літератури "Козацтво в  українській  історії  та культурі" для учнів 8-го класу.
Бібліотекар  Людмила Шевченко розповіла  про козаків,   їхню  самовідданість до України та знамениті козацькі походи.



В Косівському будинку культури бібліотекарем Оленою Дегтяренко та директором будинку культури Оленою Кондельчук була проведена гра-конкурс "Козацький дух - непереможний"


На початку бібліотекар презентувала книжкову виставку "Лицар козацької нації" та розповіла, що 14 жовтня святкуються аж три свята: Покрова Пресвятої Богородиці, День Козацтва та День захисника України. 
Далі Кондельчук Олена розпочала конкурсну програму. В конкурсі "На коні" 10 хлопчиків поділились на команди, та повинні були на одному коні перевести по черзі усю команду. Бібліотекар запросила на конкурс ерудитів "Правильно  чи ні", в якому учасникам потрібно було визначити з даного переліку слова, які не відносяться до козацьких часів. 
Цікавими та пізнавальними для учнів стали і конкурси "Потужні легені", "Спостережливий", перетягування канату.


З книжковим вернісажем «Подорожуємо козацькими шляхами» зустрічала своїх користувачів завідуюча бібліотекою села Стара Кульна Ганна Кабак. Діти були ознайомлені з книгами про історію козацтва, побут, звичаї та традиції козаків. Дуже цікавою для дітей стала історична вікторина «І оживає дух козацький».



В селі Малий Куяльник пройшло свято «Козацька держава – наша гордість і слава», ведучими якого стали бібліотекар Олена Цуркан та завідуюча клубом Наталія Сергенчук. 


Було проведено багато спортивних змагань, діти розповідали вірші, танцювали, співали. Провели і творчий конкурс на найкращу роботу з природних матеріалів. На святі були вшановані жінки-землячки, що служать у лавах української армії, яким доньки подарували квіти та привітання.

Бібліотекарі села Липецьке Любов Лунгул та Лариса Дімпул підготували до Дня українського козацтва огляд книжкової виставки «Козацтво - світла сторінка історії» та розповіли дітям про найцікавіші козацькі звичаї та перемоги крізь призму художніх книжок, присвячених козацтву.  




Естафету заходу перейняла гра-конкурс «Вірні сини козацької землі», під час якої для дітей розкрились головні риси козацької вдачі: сила, витримка, відвага та взаємовиручка. 








Центральна бібліотека запросила дівчат з медичного училища імені В. Жуковського на історичний хроноскоп «Дорогами козацької слави». 



Студенти отримали змогу познайомитись з найкращими творами живопису, присвяченими козацькій тематиці, дізнатися багато цікавого матеріалу про художників та мотиви написання картин. 



А підібраний відеоряд створив у присутніх атмосферу справжньої подорожі картинною галереєю.



Чималу  обізнаність з історії України, традицій та звичаїв козацтва виявили майбутні медики під час історичної вікторини "Чи знаєш ти добу козацтва?"

Вагомою складовою заходу стала премєра нової книги письменника Олега Дряміна «Козаки – письменники Одещини», історичного есе з ілюстраціями автора про видатних письменників регіону, які розвивають козацтво на Одещині та є активними учасниками Всеукраїнського козацького руху. 




Книга була подарована бібліотеці на 16 обласному фестивалі поетів-аматорів «Осінь у Бірзулі» головою журі Олегом Дряміним з дарчим автографом.



Всі ці заходи були різноманітні, але об’єднані однією метою -  збагатити знань дітей про історію українського народу, побут, звичаї, традиції козацтва, сприяти патріотичному вихованню дітей та молоді у дусі козацької звитяги.

Немає коментарів:

Дописати коментар