четвер, 7 листопада 2019 р.

"О слово рідне, пращура молитва!"




Щороку, 9 листопада, Україна відзначає чудове свято - День української писемності і мови. До цієї дати в бібліотеках Куяльницької громади традиційно проводяться різноманітні заходи, присвячені темі писемності та грамотності: літературні свята, тематичні вікторини, мовознавчі конкурси, інформаційні бесіди, презентації книжкових виставок та  огляди літератури.


Так, Новоселівська сільська бібліотека запросила своїх читачів на мовні забавлянки "Найдзвінкіше слово рідне". Завідуюча бібліотекою Олена Швець привітала присутніх зі святом і розповіла про важливе значення мови в житті людини. 


За допомогою мультимедійної презентації "Мандрівка в країну писемності" діти дізналися про історію писемності, легенди про українську мову, яку підготувала директор БК Людмила Мойсенець. Всі разом здійснили подорож по книжковій виставці "Мова - коштовний скарб народу".




Потім учасники заходу змагалися у конкурсах та вікторинах "Понови слова", "Скажи без затримки", "Коректор", "Буква до букви - і виникло слово", "Допиши прислів'я" та інші. Діти охоче відповідали на питання вікторини, були активними та показали свої знання з української мови.


У Малофонтанській сільській бібліотеці пройшла літературна вікторина "Ти - наше диво калинове, кохана українська мова". Працівники культури Ірина Дмитрієва та Ірина Попенко провели для місцевих школярів літературну вікторину,  у якій діти показали себе справжніми знавцями рідної мови. 



Протягом заходу діти декламували тематичні вірші: "Яка ж багата рідна мова", "Промова про мову", "Мова - душа народу", а бібліотекар презентувала книжкову виставку "Вічне життя українського слова".


Цікавий літературний колаж «Світлиця слова у безмежжі часу» відбувся в бібліотеці села Нестоїта. Бібліотекарі Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос познайомили дітей з оглядом книжкової виставки «Ти – наше диво калинове, кохана материнська мова», 



запропонували передивитися відеопрезентацію про День української писемності та мови, тематичний відеоролик про український алфавіт. Сподобався дітям і лунаючий у бібліотечній залі Гімн українській мові, і цікаві та дотепні ребуси та загадки.

Бібліотекар села Коси  Олена Дегтяренко запросила своїх читачів  до літературної вітальні під назвою "Бо в нас вона одна - чарівна і світова, древня і молода - велика наша мова".
Розпочався захід з вірша Лідії Бойко «Рідна мова», продовжився розповіддю про велике значення рідної мови для кожної людини, держави і нації.

Невеличка ілюстрована книжкова виставка українських казок довела найменшим «читайликам», що наша народна мова - це великий скарб, який треба шанувати і берегти. А учнів середніх класів Олена Олегівна познайомила з усіма виданнями родоначальника української мови Т. Г. Шевченка та зачитала їм уривок з поезії Рильського М. "Рідна мова".





Наприкінці заходу бібліотекар з дітками провела вікторину на знання української мови.


В бібліотеці селища Борщі було проведено мовознавчу гру "Наша мова - пісня, і в словах її любов". Бібліотекар Оксана Перебітюк оформила і презентувала дітям книжкову виставку "Мова - духовне багатство народу" та запросила їх  взяти участь у грі "Поле чудес". 




Учасники гри показали свої знання не тільки з української мови, а ще не забули заглянути і у світ усної народної творчості.



"Слова... в Вас мудрість вічна" – таку назву мала літературна година в бібліотеці села Мардарівка, яку бібліотекар Людмила Шевченко розпочала словами: «Мова кожного народу, неповторна і своя, в ній гримлять громи в негоду, в тиші - трелі соловя».



Бібліотекар Любомирської бібліотеки Наталія Анапольська завітала до школи-садочку на свято рідної мови «Мова – скарб народу», де познайомила дітей з книжковою виставкою новинок української дитячої літератури.


З учнями Качурівської ЗОШ бібліотекарем Катериною Гоцуленко спільно з вчителями Беліченко  Л. Л. , Бригадир В. М. була проведена літературна година «Ти могутня, рідна мово!», де діти дізналися про історію української мови, переглянули відеоряд про Нестора Літописця, Івана Федорова, Пересопницьке Євангеліє, 

взяли участь у розважально-конкурсноїв програми з вікторинами та загадками про українську мову, дізнались про нові тематичні книжкові видання, які є в сільській бібліотеці. Протягом заходу прозвучали вірші українських поетів «Яка ж багата українська мова» та «Ти знаєш - що ти людина».  Закінчилась година флешмобом «Українська мова – це модно».      

Презентацію книжкової виставки «О слово рідне, пращура молитва!» провела для читачів центральної бібліотеки завідуюча відділом обслуговування користувачів Олена Попова, яка познайомила не тільки з літературою, представленою на тематичній виставці, а й загострила увагу читачів на книзі Петра Кралюка «Сила м'якого знаку» про походження української мови.
Святкові заходи добігли кінця, але велика любов до рідної мови залишається з кожним із нас на все життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар