вівторок, 2 квітня 2024 р.

PEN Ukraine в центральній бібліотеці Куяльницької громади


1 квітня в центральній бібліотеці Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради відбулась
творча зустріч з письменниками України в рамках "Літературно-волонтерських поїздок PEN Ukraine",

української громадської організації, створеної з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву. Наша громада стала двадцятою в низці поїздок організації.


Гостями бібліотеки були координатори проєкту: Тетяна Терен, виконавчий директор, журналістка, кураторка книжкових проектів та літературних програм та Максим Ситніков, аналітик з адвокації, куратор, продюсер;

Юрій Прохасько, український літературознавець, психоаналітик, есеїст, публіцист, перекладач;

Марина Пономаренко, поетеса, сценаристка, дитяча письменниця;

Катери́на Кали́тко, українська поетеса, перекладачка, авторка поетичних збірок і прозових творів, лавреатка Шевченківської премії, членкиня Національної спілки письменників України.


Гості завітали до нас с книжковими подарунками бібліотекам громади, серед яких найновіші книжкові видання відомих видавництв України,

художні та документальні твори, книжки з літературознавства, збірки військової поезії та неймовірні дитячі видання українською та англійською мовою, видання з доповненою реальністю.
Всього бібліотекам громади передано 100 книжок.


Книги англійською мовою, які поповнять фонди наших бібліотек, Український ПЕН отримав у рамках спільної ініціативи з BooK Aid International, Англійським ПЕН та Міжнародним ПЕН і є частиною програми "Незламні бібліотеки"  (Unbreakable Libraries).



Віримо, що ці книжки допоможуть нашим читачам отримати нові знання та вдосконалити володіння англійською мовою, а також подарують додаткові приводи для спільних зустрічей і розмов.




Дуже цікавою була презентація книжкових новинок від учасників зустрічі. Кожен з них презентував книги, які вони рекомендують в першу чергу читачам, які на їх погляд є найактуальнішими для сьогодення. 


Модератором зустрічі виступила Тетяна Терен, яка не тільки представила кожного з письменників, а й майстерно провела інтерв'ювання письменників на питання, які стоять сьогодні перед творчою елітою країни.



Яскравим моментом зустрічі стало декламування авторських віршів та віршів колег по перу. Тематикою віршів було кохання, війна, людські стосунки, особистий погляд на сьогодення, яке оголює нерви і загострює почуття.



До гостей зі словами вдячності звернулась заступник Куяльницького сільського голови з гуманітарних питань Тетяна Кунаренко, наголосивши на важливості такої волонтерської діяльності PEN Ukraine в час,



коли громадам важко підтримувати бібліотечні заклади та закуповувати нову літературу, яка несе переосмислення української історії, літератури, культури та формує самосвідомість українців як нації.





Продовжилась зустріч екскурсією відділом обслуговування користувачів.



Найдовша зупинка була в Пункті європейської інформації. Французькі журналісти Анн та Лоран Шам-Масар, які були у складі групи PEN Ukraine, були у захваті, побачивши виставку з книжками, європейськими періодичними виданнями французькою мовою,


які потрапили до бібліотеки безпосередньо з Парижу. Ланкою, яка об'єднала Францію та Україну на виставці, стала творчість французького художника Крістіана Гемі,



гуру стріт-арту, роботи якого присвячені війні в Україні, та одеського скульптора Михайла Реви з експозицією про війну "Дослідження зла", яка була показана в Парижі.




Присутня на зустрічі начальник відділу розвитку культури та туризму Надія Красовська подарувала журналістам із Франції на згадку про Куяльницьку громаду краєзнавчий альманах "Ягорлицький ключ"




та поетичну збірку поетів-аматорів краю "Душа розірвана війною", презентувавши її уривком з пісні Юрія Нагасюка, яка стала символічним гімном громади "Ми - не чужинці, ми - українці".



Зустріч була теплою, змістовною, інформаційно наповненою.Приємно, що наша бібліотека дуже сподобалась гостям своїм затишком, сучасним інтер'єром, креативним дизайном та мотивацією бібліотечної команди, які самовіддано працюють на потребу сьогодення.


Немає коментарів:

Дописати коментар