пʼятниця, 27 вересня 2024 р.

Мандруємо краєм разом

 



27 вересня відмічається Всесвітній день туризму - свято, що відзначається з метою популяризації туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв'язків між народами різних країн.


В Куяльницькій громаді діє туристичний маршрут "Шлях лірників: повернення із забуття українського Дон Кіхота", великий вклад у розробку якого внесли бібліотекарі. Маршрут дає змогу поділитись  з усіма красою нашої рідної землі, історією історією косівської школи лірників, 



якій ще тільки належить офіційно посісти відведене місце в історії українського музично-пісенного мистецтва, віддає шану знаменитому земляку, великому меценату культури – Євгену Чикаленко, який все своє життя боровся за все українське і невтомно та самовіддано “ткав полотно української історії”.



До Всесвітнього Дня туризму бібліотекар села Коси провела історичну подорож "Коси - столиця лірників" з учнями школи до скульптури відомому цехмайстру з виготовлення колісної ліри та засновнику єдиної на півдні України школи лірників Мефодію Колісниченку. 




Всім присутні на заході отримали буклети з туристичним маршрутом краєм. 



Працівники культури Великофонтанського старостату разом із мешканцями села здійснили екскурсію до цілющого джерела.



За переказами місцевих старожилів, водою з цього джерела наші предки лікувались і зцілювали свої недуги. Вода тут справді смачна, додає бадьорості, сил і здоров'я. В обласному архіві про це джерело згадується в 1912 році.




Працівники культури та школярі місцевої школи села Нестоїта проводять для гостей села та туристичних груп  міні-реконструкцію  «Розбійники пристрасті в Нестоїтському  урочищі», відтворюючи історію далеких часів, коли в цій місцевості, де проходив чумацький шлях, вирували шалені розбійницькі пристрасті.


За традицією, після «нападу розбійників» туристів визволяють  працівники культури, які радо знайомлять гостей  з історією села та місцевими легендами, частують просто неба традиційними козацькими стравами: кулішом, духмяною кашею, звареною на вогнищі та наваристим узваром.


Немає коментарів:

Дописати коментар