вівторок, 30 січня 2018 р.

Крути: і сум, і біль, і вічна слава

29 січня 2018 року виповнилось 100 років з того дня, коли вихованці Першої київської військової школи імені гетьмана Богдана Хмельницького, юнаки куреня Січових стрільців та рота гайдамаків стали на заваді більшовицькому наступу на Київ. Тоді бій під невеличкою залізничною станцією Крути неподалік від Ніжина забрав життя майже трьохсот українських юнаків. Ця битва, стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата - днем національної трагедії.
З метою відзначення роковин цієї славетної історичної події та вшанування пам'яті її учасників в бібліотеках району пройшли урочисті масові заходи.


Так, в бібліотеці селища Борщі відбувся історичний екскурс "Згадаємо юність, що згоріла у Крутах". Бібліотекар Оксана Перебітюк познайомила присутніх з історичною обстановкою, яка панувала в Україні в 1918 році, з ходом бойових дій під Крутами та презентувала книжково-ілюстровану виставку "На Аскольдовій могилі України цвіт!". Бібліотекар зазначила, яке значення для України має пам'ять про Крути сьогодні. Пам'ять юних Героїв була вшанована хвилиною мовчання.

Історична година "Стогнали Крути і молився вітер, цілуючи скривавлені сліди" пройшла в Гоноратській бібліотеці. Завідувачка бібліотекою Світлана Якубовська розповіла присутнім про події бою, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність та продемонструвала відеофільм "Пам'ятаймо про Крути". У виконанні учениці 6 класу Цуркан Єлизавети прозвучав вірш П. Тичини " Пам'яті тридцяти".

На годину пам'яті "Стогнали Крути і молився вітер" запросили молодь села Малий Фонтан завідувачка бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідувачка клубом Ірина Попенко. До уваги юнаків та дівчат був представлений  відеоролик "Пам'яті Героїв Крут присвячується" та проведена презентація інформаційної виставки.   В пам'ять загиблим під звуки метроному відбулась хвилина мовчання та була урочисто запалена свічку пам'яті, як аналог вічного вогню.

Завідувачка бібліотекою села Гидерим Василиса Полуденна провела для читачів бібліотеки патріотичну годину "Крути - історична пам'ять народу". Бібліотекар ознайомила присутніх з історичною правдою про січневі події 1918 року, змалювала образи учасників нерівного бою під Крутами - студентів Київського університету ім. Святого Володимира  та старшокласників Другої Української гімназії ім. Кирило-Мефодіївського братства.



Учень 6 класу Полуденний Олександр та учениця 9 класу Романова Богдана зачитали вірш Павла Тичини "Пам'яті тридцяти". Запаленням свічки і хвилиною мовчання учні вшанували  пам'ять загиблих.  



Бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки запросили сільську молодь на вечір пам'яті "Крути - славетна сторінка нашої історії". Старшокласники уважно слухали розповідь завідувачки бібліотеки Інги Урсул про те, як молоді хлопці, їхні однолітки віддали свої життя заради Батьківщини. Для молоді був проведений огляд книжкової виставки «Пам'ятаємо справжніх героїв Крут". Завершився захід хвилиною мовчання. 



В Куяльницькій сільській бібліотеці бібліотекарями Тетяною Бойко та Ритою Гарматюк був проведений вечір пам’яті під назвою "Крути: трагедія і уроки". Про значення бою під Крутам нагадала присутнім і розгорнута в бібліотеці книжкова виставка "Памятаємо про Крути". 


«Крути: трагічні сторінки нашої історії» - під такою назвою в бібліотеці села Мардарівка пройшла історична година до 100-річчя битві під Крутами.  Бібліотекар Людмила Шевченко розпочала захід словами «пам’ятаємо справжніх героїв» і продовжила детальною розповіддю про хід легендарного історичного бою, про похованих на Аскольдовій горі юнаків, що відстали від свого бронепотягу та, заблукавши в темряві, вийшли на станцію, займану більшовиками.


У серцях українців бій під Крутами назавжди залишиться неспростовним фактом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за Незалежну Україну. Крути - це символ непохитності, патріотизму та всеосяжної любові до Батьківщини. І усвідомивши цей факт, ми, нащадки, зобов’язані  зберегти у собі той вічний вогонь, ту непереможну любов до Батьківщини, яку мали вони, юнкери і гімназисти. 



Немає коментарів:

Дописати коментар