понеділок, 26 квітня 2021 р.

"Гірчить Чорнобиль крізь роки, гірчить..."

 



26 квітня 2021 року виповнюється 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Вшановуючи пам’ять та подвиг ліквідаторів аварії, кожна бібліотека Куяльницької громади підготувала до цієї дати книжкові виставки та тематичні викладки літератури.



«Журавлі несли печаль велику, наче тінь невиданих могил» - під такою назвою експонується постійно діюча книжкова виставка в центральній бібліотеці. Окреме місце на виставці займає книга білоруської письменниці, лауреатки Нобелівської премії 1915 року Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва». 



Роман створений на основі розлогих інтерв’ю з очевидцями та потерпілими, з ліквідаторами аварії неначе говорить голосами «маленьких людей» про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління.



Ще одна книга, яка варта уваги користувачів, - «Чорнобильська бувальщина» Анатолія Андржевського, яка є розповіддю про ліквідацію Чорнобильської катастрофи з перших вуст, доповнена численними вирізками з тогочасної преси, особистими фото та іншими документами. 



Виставка-вшанування, присвячена ліквідаторам Чорнобильської аварії з села Бочманівка: Віктору Грезіну, Івану Керечанину, Михайлу Леонову та Юрію Смірнову, під назвою «Чорнобиль: подвиг, пам’ять, істина» розгорнута в Бочманівській сільській бібліотеці.




Пропонує згадати односельців-ліквідаторів аварії, яких вже немає в живих, бібліотека села Мардарівка, презентуючи виставку-вшанування «Чорна трагедія на кольоровій землі».



Книжкова виставка-пам’ять з подібною назвою представлена і в бібліотеці села Куяльник. Приєднуючись до онлайн-марафону пам’яті вона знайомить користувачів з героями-ліквідаторами, мешканцями Куяльника Володимиром Костенко, Віктором Люле, Григорієм Палагнюком, Сергієм Будяковським та Леонідом Гребоносом.


Назва «Чорна трагедія на кольоровій землі» сподобалась і бібліотекарці села Гидерим, яка, створюючи виставку, ретельно підібрала документальні і художні твори українських авторів, присвячені Чорнобильській трагедії, та представила інформаційні матеріали про ліквідаторів-земляків Олександра Корлюгу, Івана Горобчука, Івана Лунгула та Андрія Осадчого.



Ліквідаторам, які ціною свого здоров`я  та  життя  боролись з наслідками аварії: Василю Кравцю, Миколі Байдаку, Борису Пинті, Віктору Передерку, присвячена книжкова виставка-вшанування «Чорнобиль – чорний біль України» в селі Станіславка.



В бібліотеці села Новоселівка представлена книжкова виставка-спомин "Гірчить Чорнобиль крізь роки, гірчить...", присвячена 35 річниці Чорнобильської трагедії та землякам-ліквідаторам Володимиру    Амарциті та Віталію  Шенкаренко.




Таку назву – «Гірчить Чорнобиль крізь роки, гірчить…» - обрала для тематичної книжкової викладки-експозиції і бібліотекар села Борщі.



Книжкова виставка з такою назвою розгорнута і в бібліотеці села Малий Куяльник.



Книжкову виставку «Чорнобиль – дзвони пам’яті»  пропонує своїм користувачам бібліотека села Ставки і закликає віддати данину пам'яті ліквідаторам-землякам Василю Лазаренку,  Анатолію Дубовику, Михайлу Ліщинському та вшанувати подвиг ще живих Івана Бондаренка та Миколи Письмака.



В Качурівській  сільській  бібліотеці  розгорнута  виставка-реквієм  "Завмерли  крила  лелек", чільне місце на якій присвячене жителю села, ліквідатору аварії на ЧАЕС Архипу Васильовичу Чобу.



Про те, що доля всього людства, наше з вами майбутнє у наших руках, нагадує книжкова виставка, оформлена в бібліотеці станції Борщі «Чорнобиль – довгий слід трагедії».




«Чорнобиль: чорний спомин, вічний біль…» - книжкова виставка під такою назвою готується зустріти користувачів в селі Малий Фонтан.




В Петрівській бібліотеці розгорнута книжкова виставка «Радіація і зона».







В бібліотеці селища Борщі оформлена книжкова виставка "На Чорнобиль журавлі летіли".







Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії: перед живими, перед пам'яттю померлих від радіаційного смерчу. Нашим землякам - героям ліквідаторам бажаємо міцного здоров'я та довгих років життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар