пʼятниця, 24 листопада 2023 р.

Скорботна свічка пам'яті святої


Вже дев'ять десятиліть не залишає байдужими свідомих людей - тема штучного голоду в Україні початку тридцятих років xx століття. Ці рани на серці України кровоточать дотепер, не даючи забути одну з найстрашніших сторінок історії нашої Батьківщини.

Пам'ять невинних жертв голодоморів бібліотеки Куяльницької громади вшановують низкою тематичних заходів. 



Бібліотека села Гонората спільно з місцевою гімназією провела годину пам'яті «Жнива скорботи», під час якої був проведений історичний екскурс, презентована книжкова викладка  літератури, зачитані  спогади односельців - свідків Голодомору. 



Бібліотека селища Борщі презентує своїм відвідувачам книжкову виставку "Голодомор в Україні очима істориків, мовою документів", яка висвітлює трагедію масового голодомору 1932-1933 років. 


На виставці експоновані документальні видання, що розповідають про причини та наслідки голодоморів, художні твори українських письменників В. Барки,  У. Самчука, Ю. Бедзика, краєзнавчі видання про події 1932-1933 років, які відбувались на землях  нинішньої Подільщини, і в селі Борщі зокрема.



В бібліотеці села Нестоїта презентується виставка-інсталяція  "Голодомор 1932-1933 років. Пам'ятаємо". На виставці презентовано документальні книги та статті, спогади свідків тих жахливих подій.



Виставка-реквієм "Горить свіча, і хліб лежить, і пам'ять полум'ям тремтить" вшановує пам'ять жертв голодоморів в бібліотеці села Петрівка.


Книжкова  виставка "Пам'ятаємо  про  голодомор" була представлена читачам бібліотеки села Качурівка під час години-спомину "Голодний  рік, як  чорна  птиця, над  краєм  змореним  літав". Бібліотекар  ознайомила  присутніх  зі  спогадами  односельців-очевидців  тих  страшних  лихоліть, які  зібрані  в  краєзнавчу  теку "Голод  на  Україні  очима  свідків"  та  запропонувала до перегляду  відеоролик "Голодомор - геноцид  української  нації".




Дорослих відвідувачів бібліотеки села Бочманівка запросили на годину-реквієм "Голодна Україна плакала й стогнала" та перегляд документальних відеоматеріалів.



Низка пам’ятних заходів: відеоперегляд «90 роковини Голодомору», «Голодний дух», голосні читання віршів та презентація книжково-ілюстративної виставки «Не забудемо 1932 - Пам'ятаємо – 1933» пройшли в бібліотеці села Борщі



Пам'ять жертв Голодомору була вшанована хвилиною мовчання біля Пам'ятного хреста односельчанам, померлим  від голоду в 1932-1933 роки.



Працівники культури села Чубівка провели в бібліотеці годину пам'яті та скорботи "Голодомор — чорна сповідь моєї вітчизни" та акцію "Запали свічку"


Присутні ознайомилися з книжками представленими на виставці, з історичними фактами про Голодомор, про людей, які жили в ці страшні часи в селі, переглянули документальну стрічку "Голодомор: як це було насправді", запалили свічки і вшанували пам'ять померлих хвилиною мовчання.



Година пам'яті жертв Голодомору "Біль серця всієї України" зібрала читачів бібліотеки села Любомирка



Була презентована тематична виставка-інсталяція та запропонований до перегляду документальний фільм "Бабусю, розкажи про Голодомор".



Центральна бібліотека громади презентує виставку-реквієм «Жнива скорботи» та  web-огляд літературних  видань «В той рік заніміли зозулі» на сторінці «КнигаБібліотечна». На виставці представлені наукові видання - документи, книги, що містять свідчення, спогади очевидців трагедії, які  розкривають  сторінки найжахливішої трагедії в історії України ХХ століття. 



В центральній дитячій бібліотеці  оформлена книжкова виставка-реквієм  «Зроніть сльозу, бо ми не мали сліз…»,  а також організовано перегляд документальних фільмів про ці страшні часи.



Кожен захід сьогодні є тим місточком, що єднає нас з минулим, допомагає розібратись в тих білих плямах, які виникають на карті історії України.


Немає коментарів:

Дописати коментар