вівторок, 28 серпня 2018 р.

ПЄЇ при бібліотеках - провідники до європейського кіномистецтва.


Добігає кінця місяць серпень. Закінчився і другий фестиваль європейського кіно в Україні. За місяць в ПЄІ при центральній бібліотеці відбулися кінопокази чотирьох кінострічок, які переглянули 118 глядачів. Багато різноманітних почуттів, вражень та щирих емоцій, різних точок зору, бурливих обговорень викликали перегляди відомих кінофільмів, відзначених європейською спільнотою як одні з кращих творів сучасного кіномистецтва. 


Вже третій раз поспіль центральна бібліотека при підтримці Європейського представництва в Україні стає провідником до сучасного європейського кіномистецтва. 


Нагадаємо, що влітку 2017 року в ПЄІ центральної бібліотеки відбувся  перший Фестиваль європейського кіно, восени 2017 року пройшли перегляди кінофільмів в рамках фестивалю "Кіно проти корупції". І в серпні 2018 року тривав другий Фестиваль європейського кіно.


Показ цьогорічного фестивалю завершив фільм від українського кінорежисера Валентина Васяновича «Рівень чорного», який був створений при мінімальному бюджеті в жанрі документальн-ігрового кіно та став національним номінантом на премію "Оскар" від України в 2017 році.



На показі були присутні 25 глядачів. Фільм викликав неоднозначні емоції у публіки – не всі зрозуміли нестандартну зйомку і мовчазність у фільмі. Кожен замислився над рівнем чорного у власному житті, про самотність і пошук сенсу життя, його швидкоплинністю.



Примітно, що знайомство з кінострічками в бібліотеці проходило паралельно з презентаціями художніх книжок, за якими були зняті дані фільми, та знайомством з цікавими фактами з творчості авторів романів (Донато Карризи. Дівчина в тумані), (П'єр Леметр. До побачення там, на горі).




Після переглядів деякі з глядачів побажали перечитати книги, щоб більш зрозуміти задумку кінорежисера, заповнити "білі плями" та відповісти на багато питань, які виникли в ході перегляду фільмів. Тож Пункти європейської інформації, що діють при бібліотеках України, сміливо можна назвати провідниками до Європейського кіномистецтва.



Немає коментарів:

Дописати коментар